„A magyar egészségügy minden vele kapcsolatba kerülő ember méltóságát alkotmányellenesen sérti”

HírKlikk 2024. február 7. 16:00 2024. feb. 7. 16:00

Bár biztos benne Karsai Dániel, hogy Orbán Viktor nem szenvedéspárti, „a magyar egészségügyben eltöltött 12 napja” azonban rávilágított arra, milyen nagy a gond – írja a méltóságteljes halál jogáért harcoló jogász legfrissebb bejegyzésében.

Karsai egy makacs fertőzés miatt került kórházba, az ugyanis nagyon legyengítette, de közel két hét után „gyógyultan, de legalábbis sokkal jobb állapotban” tért haza, és az étkezését hosszú távon elősegítő műtéti beavatkozás is sikeres volt.

„Objektíve a kórházi ellátásom – pedig volt benne magán is – rettentő sok kívánnivalót hagyott maga után” – írja a jogász, de megjegyzi, az őt segítő orvosok és ápolók és egyéb egészségügyben dolgozók áldozatos munkájára nincsenek szavai, nagyon köszön mindent.

„Méltatlan helyzetek tömkelegét éltem át, ahogyan az egyik nővér találóan megfogalmazta, mindegy, hogy köz- vagy magánellátás, az egészségügy mindenhol haldoklik” – értékelte a körülményeket Karsai, aki olyan példákat hozott, mint hogy még a magánkórházban is hiánycikk volt a pelenka, a kóros ápolóhiány miatt pedig sokszor hosszú órákra magára volt hagyva.

Mint írja, az az ő esetében különösen megalázó és kiszolgáltatott helyzetet eredményezett, nem csak a tisztába tevés, evés és ivás ritkasága miatt, hanem azért is, mert sokszor hosszú ideig csak bámulhatott maga elé és hallgathatta, hogy a másik kórteremben ki milyen sorozatot néz, hiszen saját tabletjét már be sem tudja kapcsolni egyedül. „A sor még sokáig folytatható lenne, de nem akarok túl naturális irányba elmenni” – teszi hozzá.

Bár biztos benne, hogy azáltal, hogy betegségéről folyamatosan tájékoztatja a nyilvánosságot, ügyét pedig az egészségügyben dolgozók túlnyomó többsége támogatja, az átlagosnál nagyobb figyelmet kapott, az „átlag” beteg szenved a szakemberhiány miatt.

Karsai az Alaptörvény II. cikkelyére hivatkozva emlékeztet, hogy az emberi méltóság sérthetetlen, de úgy látja, aki ma bekerül a magyar egészségügybe, a súlyos betegségen messzemenően túllépő, méltatlan helyzetbe kerül. „A magyar egészségügy minden vele kapcsolatba kerülő ember méltóságát alkotmányellenesen sérti” – írta a jogász, aki szerint azonnali társadalmi párbeszédre van szükség az egészségügy helyzetéről.

„Ennek első lépése egy önálló egészségügyi minisztérium létrehozása, amelynek élén egészségügyi miniszter áll. Az egészségügyi reformról ugyanis nem beszélgetnék egy rendőrrel. Nem azért, mert hülye. Hanem azért nem, amiért az Orvosi Kamara elnökével meg nem beszélgetnék a közbiztonság javításáról, nem ért hozzá” – zárja bejegyzését.

A bejegyzést szemléző hvg.hu emlékeztet: Karsai Dániel tavaly jelentette be, hogy a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul, hogy „az értelmetlen szenvedés helyett méltósággal” fejezhesse be életét, miután gyógyíthatatlan ALS-betegséget diagnosztizáltak nála.

Az alkotmányjogász azóta folyamatosan tájékoztatja a közvéleményt állapotáról, célja pedig a döntési szabadság kiharcolása mellett az életvégi döntések szabályozásáról szóló társadalmi párbeszéd megindítása – mondta a hvg.hu-nak azután, hogy a lap olvasói 2023-ban az Év Emberének választották.

Karsai az elmúlt hónapokban nyilvános fórumokon beszélt a témáról, próbált kormánypárti politikusokkal beszélni a parlamentben (ez végül egyedül Kósa Lajossal sikerült), népszavazást kezdeményezett, amit az NVB elkaszált, és Novák Katalinnál is járt.