A magyarok háromnegyede nem ajánlaná a gyerekének, hogy a tanári pályát válassza

HírKlikk 2023. szeptember 9. 16:40 2023. szept. 9. 16:40

A magyarok kétharmada szerint rossz az oktatási rendszer – ez derül ki az Ipsos 29 országban végzett kutatásából. A legnagyobb arányban Szingapúrban és Írországban elégedettek az oktatás színvonalával, a legkevésbé Magyarországon.

A felmérésben arra is rákérdeztek, hogy mit tartanak az adott ország oktatási rendszerében a legnagyobb problémának, ehhez a felsorolt lehetőségek közül hármat kellett kiválasztani – írta a kutatás eredményeit közlő 24.hu. Honfitársaink az elavult tantervet tartják a hazai oktatási rendszer legnagyobb problémájának 45 százalékos aránnyal, míg a második helyen a közfinanszírozás hiánya szerepel. A harmadik helyre az oktatás érintő politikai és ideológiai elfogultság került, ezt követi az egyenlőtlen hozzáférés. 

A nem megfelelő pedagógusképzés és a megfelelő infrastruktúra hiánya 21–22 százalékot kapott, míg a többi válasz aránya 20 százalék alatti. Az oktatás kapcsán a legkevésbé a biztonság hiánya miatt aggódnak a magyarok. 

Az utóbbi időszakban sokszor szerepelt a közbeszédben a pedagógusok helyzete, így nem véletlen, hogy az Ipsos felmérésében ezzel kapcsolatos kérdések is helyet kaptak. A magyarok háromnegyede nem ajánlaná a gyerekének vagy fiatal ismerősének, hogy a tanári pályát válassza, 66 százalékuk szerint az általa ismert tanárok kétharmada keményen dolgozik, ennek ellenére mindössze 18 százalékuk gondolja, hogy a tanárok többsége megfelelő fizetést kap, és csak 21 százalék véli úgy, hogy a legtöbb tanárt megbecsülik Magyarországon.

Érdekes adalék, hogy a felmérésben résztvevők mindössze 10 százaléka mondta azt, hogy az ő diákéveihez képest javult az oktatás helyzete, 13 százalék semmi változást nem észlelt, a válaszadók 64 százaléka szerint azonban romlott a minőség, 47 százalék pedig egyenesen nagyon rossznak ítélte meg az állapotot. 

Forrás: 24.hu


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom