A Megafon beperelte a Telexet, de vesztett

HírKlikk 2022. január 28. 16:03 2022. jan. 28. 16:03

A Fővárosi Törvényszék első fokon elutasította a Megafon Digitális Inkubátor Központ Nonprofit Kft. keresetét. A Megafon azért perelte be a Telexet, mert azt írta, hogy közpénzből működik.

A portálnak nem kell helyreigazítást közölnie korábbi cikke miatt. A bíróság szerint a Telex megalapozottan juthatott erre a következtetésre, véleményre. Kiemelték azt is, fontos, hogy átlátható legyen a közpénz útja és felhasználása. A cikk közérdekű vitához járul hozzá, ahhoz, hogy a sajtó gyakorolhassa „őrkutya” szerepét. A közérdekű kérdések megvitatásának szabadsága pedig kulcsfontosságú egy demokratikus társadalom szempontjából, olvasható az egyelőre nem jogerős ítélet indoklásában.

A Telex kifogásolt november 25-i cikke szerint a magyar kormányt és annak kommunikációját különböző módon támogató szervezetek finanszírozását a Rogán Antal vezetése alatt álló Miniszterelnöki Kabinetiroda szervezi egy civil szervezet, a Batthyány Lajos Alapítvány közbeiktatásával. Ez adja tovább a központi forrásból kapott pénzeket, többségében a kormány politikáját támogató szervezetek számára. Az egyik kiemelten támogatott szervezet a Jogállam és Igazság Kft., amely az Alapjogokért Központot működteti.

Az Alapjogokért Központ és a Megafon közös jellemzője, hogy a közmédiában és más kormánypárti médiumokban gyakran szereplő Kovács István vezető szerepet tölt be mindkét szervezetben. Ő az AK stratégiai igazgatója és egyben a Megafon tulajdonosa. Az Alapjogokért Központ egyébként a Facebookon nyilvánosan is népszerűsíti a Megafont.

A Megafon keresetének elutasítását részletező indoklásban hozzáfűzték azt is, a Telex cikke kiemeli, hogy a közpénzre vonatkozó sejtésüket az Alapjogokért Központ és a Megafon nem oszlatta el, ugyan nem is erősítették meg, de az adatigénylésükre nem válaszoltak érdemben.

A Megafon készíti és hirdeti kormánypárti beszélő fejek, köztük Rákay Philip, Deák Dániel, Déri Stefi vagy Trombitás Kristóf videóit, amelyekben azok lényegében elismétlik a kormány ellenzékre vonatkozó kampányüzeneteit. A Megafon ezeket a videókat elképesztő összegekért hirdeti a Facebookon, január közepére már 600 milliót költöttek a videók hirdetésére.

Forrás: Telex