A nacionalizmus az esetek többségében semmire sem jó

HírKlikk 2024. június 11. 16:15 2024. jún. 11. 16:15

Megbízható politikai közép nélkül vége Európának – mutatott rá kommentárjában a lap. Nagy hiba lenne, ha a nacionalisták uralnák a terepet, mert az azt jelentené, hogy az EU attól kezdve egyetlen válságot sem tudna megoldani. Azaz eljutott az utolsó esélyhez.

Az osztrák, a francia, az olasz, a magyar és a német eredmény más-más mértékben ugyan, de sokk a földrész hívei számára. A szóban forgó pártok ugyanis hallani sem akarnak semmiféle szolidaritásról az unióban. Érdekeik csak a nemzeti határokig terjednek.

Természetesen egyelőre nincs szó arról, hogy a nacionalista mozgalmak átvennék az uralmat a kontinensen. A közép még tudta hozni a többséget, de ha összeszedné az akaraterejét, akkor meg tudná menteni a szervezetet nemzetközi hatalmi tényezőként. Csak ehhez az kellene, hogy ne legyen belpolitikai hatalmi játszmák előszobája – írja a bécsi Die Presse. Vagyis, hogy egyes politikusok ne táncoljanak vissza a kialkudott kompromisszumoktól, ne Brüsszelt okolják saját kudarcaikért és ne próbálják elkendőzni a saját felelősségüket, amikor kedvezőtlen döntésekről van szó.

Ha az olyan hagyományos pártok, mint az ÖVP, a CDU és az SPD horizontja nem terjed túl a szakszervezetek, agrárképviseletek, bankok és gazdasági lobbik érdekeinél, akkor ezek az erők nem különbek a nacionalistáknál. Viszont ha a következő öt évben bizonyítani tudják, hogy a közös Európa erősebb, mint a putyini autokrácia, illetve le tudják gyűrni Kínát a kulcsterületeken, továbbá a klímaváltozás elleni harcot képesek motorként használni a növekedés érdekében, akkor nem csupán az EU-t, hanem saját magukat is megmentik.

Nem fog azonban segíteni, ha a bajban azokhoz dörgölőznek, akik destabilizálni igyekeznek a földrészt, akik a nemzeti szuverenitás téveszméjéből kiindulva akarják megoldani a világválságokat. A három nagy pártcsalád kizárólag összefogással képes bizonyítani, hogy a nacionalizmus az esetek nagy többségében semmire sem jó.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom