A nap grafikonja(i): a béka feneke alatt a bizalom a közmédiában, s ezzel is sereghajtók vagyunk

NVZS 2023. november 22. 14:25 2023. nov. 22. 14:25

Nagyjából a lakosság olyan aránya bízik meg a közmédiában Magyarországon, mint amekkora a Fidesz-tábor aránya – ez a következtetés vonható le az Eurobarometer által az uniós médiafogyasztási szokásokról közzétett felmérésből. No meg az is, hogy sikerült egy újabb területen „kitűnnünk”: nem meglepő módonm nálunk a legnagyobb a bizalmatlanság az állami kézben lévő – amúgy gyakorlatilag a Fidesz által kézivezérelt és ennek fejében degeszre tömött – közmédia iránt. Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy vannak olyan források, amelyeket még ennél is gyanakvóbban fogadnak a magyarok.

A Népszava szúrta ki az Eurobarometer idei felméréséről közzétett jelentést, amelyből a többi között az látható, hogy 25 tagországban az állami média vezeti a leghitelesebb hírszolgáltatók listáját; a kérdésre, hogy mely hírforrásokban bíznak a leginkább az állampolgárok, a válaszok uniós átlaga 48 százalék. Ezen belül azonban nagyon nagy a szórás, a legnagyobb bizalommal a finnek vannak 71 százalékkal, őket követik a portugálok 65, majd a svédek 63 százalékkal. (A felsorolt források közül minden válaszadó hármat nevezhetett meg, ezen válaszok alapján jöttek ki az eredmények.) Általában megállapítható, hogy minél szabadabb és átlátható módon működik egy ország, annál nagyobb a lakosok bizalma a közmédia iránt. 

Ennek fényében cseppet sem meglepő, hogy abban az országban bíznak a legkevésbé az állami közmédiában, ahol az EU-ban a legsúlyosabb a jogállamisági deficit, a legelterjedtebb, s akár egészen a legfelső körökig elér a – szinte államilag vezérelt, de legalábbis elnézett – korrupció, és persze a leginkább elnyomott a sajtószabadság. Nos, ez az ország Magyarország. S hogy mennyire szoros az összefüggés a fent felsorolt – nem is annyira hiányosságokkal, hanem már-már az ország elleni merényletnek nevezhető – problémák és a közmédia iránti bizalom között: a második legrosszabb a helyzet abban a Lengyelországban, ahol az uralkodó Jog és Igazságosság Pártja (PiS) a Fideszhez hasonló politikát és gyakorlatot folytat, leszámítva a korrupciót, mert azt Kaczynski nem tűri. Lengyelország az idén 26 százalékos eredményt ért el, ám gyanítható, hogy jövőre már javulni fog a helyzet azután, hogy az októberi választáson a PiS és partnerei nem tudtak kormányzóképes többséget szerezni. 

Forrás: Eurobarometer

Első ránézésre kifejezetten érdekes, hogy ha csak Magyarországot nézzük, akkor nem a közmédia az a hírforrás, amelyben a magyarok a legkevésbé bíznak. Még annál is kisebb a bizalom az írott sajtó és a magán televíziós és rádióállomások hírszolgáltatásai iránt. Ugyanakkor a közösségi média több voksot kapott, bár még azokban sem bízik a magyaroknak még a harmada sem. 

Forrás: Eurobaromrter

Ebből nem lehet más következtetést levonni, mint hogy annyira lejáratták már magukat a hitelesség szempontjából a hírforrások, hogy ezzel totálisan gyanakvóvá tették a magyarokat. De még egy érdekes „egybeesés” is megfigyelhető az arányokat illetően: nagyjából olyan arányban tartja a magyar lakosság hitelesnek a közmédiát, mint hírforrást, amilyen arányt képviselnek a Fidesz-szavazók a lakosságon belül. Merthogy az Eurobarometer felmérésében a közmédiát 25 százalék tartotta hitelesnek, a Fidesz-tábort pedig nagyjából 2,5 milliósra taksálják a nem egészen tízmilliós Magyarországon.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom