A napraforgó helyett érdemes repcéből készült olajat használni

HírKlikk 2022. május 18. 12:57 2022. máj. 18. 12:57

Nem egyszerűen kiváltható a napraforgóolaj repceolajjal, hanem abszolút ajánlott, egészséges. A kényszer szülte helyettesítés viszont a szója- és a pálmaolaj esetén problémás lehet.

Az Ukrajna elleni orosz támadás nagy mértékben érinti az élelmiszer-ellátásunkat is. A világ napraforgóolaj-importjának felét, az európai igények 88 százalékát Ukrajna adja, ahol az invázió miatt nem tudták elvetni – így később aratni és feldolgozni sem tudják majd – a napraforgót, de a korábban legyártott késztermékből is rengeteg szállítmány ragadt be. Az áremelkedést, a hiányt, a korlátozást már most a bőrünkön érezzük – írja a 24.hu.

Az új magyar szabályozás lehetővé teszi, hogy a napraforgóolajat a gyártó például repceolajjal helyettesítse egy adott termék előállításánál. A portál Abonyi Orsolya dietetikust kereste meg a kérdéssel: nyilván volt valami oka, hogy eddig nem lehetett repcével helyettesíteni a napraforgót, jár-e bármi kockázattal az új szabályozás, ami az első hallásra „szükség törvényt bont” jellegűnek tűnik.

A repceolaj korábban nagy mennyiségben tartalmazott egy telítetlen zsírsavat, az erukasavat, ami jelentősen növeli a vér koleszterinszintjét. Annyira, hogy a repceolajat elsősorban biodízel-alapanyagként kezelték, emberi fogyasztásra nem javasolták. A élelmiszeripar erre persze gyorsan reagált, és sikerrel nemesítette tovább a növényt.

„A repce erukasav-tartalmát akár nulla százalékra is redukálták, a ma hozzáférhető repceolaj egészséges, abszolút ajánlott, bátran választható alapanyag” – mondta Abonyi Orsolya. Hozzáteszi: Ausztriában és Németországban már kedveltebb is a napraforgónál.

Az egészségügyi aggályok tehát alaptalanok. Ahogy a repceolajat bárhol és bármilyen formában beszerezhetjük, úgy fel is használhatjuk sütéshez, főzéshez, „nyersen” akár igényeink szerint.

Abonyi Orsolya szerint a napraforgó kényszer szülte helyettesítése kapcsán inkább a szója- és a pálmaolaj előretörésével van a probléma. Előbbi egyrészt allergén növény, mindenképpen fel kell tüntetni az összetevők között, ám ezt az „apróbetűs” részt nyilván nem sokan olvassák el, mielőtt a terméket a kosarukba teszik.

Másrészt szójából manapság szinte kikerülhetetlen a GMO (Genetically Modified Organisms, azaz genetikailag módosított élőlények), ami ugyan bizonyíthatóan nem jár egészségügyi kockázattal, mégis sokan tartanak hosszabb távú, jelenleg még nem ismert hatásaitól.

A pálmaolajat az ipar elképesztő mennyiségben használja a biodízeltől a kozmetikumokon keresztül a félkész ételekig. A profit reményében megyényi, országnyi területek válnak esőerdőből pálmasivataggá, a globális természetpusztítás egyik jelentős hajtóereje a pálmaolaj.

„Érdekeljenek az összetevők, azt a terméket vegyük le a polcról, amelyiknek »értjük« és elfogadjuk az összetevőit. Legyen gyanús, ahol hosszú a lista” – tanácsolja a dietetikus szakember.

Forrás: 24.hu