A Néppárt újra keblére öleli Orbánt

HírKlikk 2019. november 14. 06:44 2019. nov. 14. 06:44

A Die Presse úgy tudja, hogy Edmund Stoiber, a CSU tiszteletbeli elnöke a párt békeköveteként járt Orbán Viktornál, amikor a múlt pénteken magas kitüntetést vett át Budapesten - írja a cikket szemléző Népszava

Az elismerés alkalmából jelentette be, hogy hamarosan párbeszéd kezdődik a két párt vezetője között. Immár majdnem egy éve szokatlanul fagyos a keresztény szociálisok és a Fidesz viszonya, mert a magyar kormányfő segített megtorpedózni Weber bizottsági elnöki álmait. Azon kívül igyekszik jobbra tolni az európai kereszténydemokráciát, a bajor pártvezér, Söder azonban inkább a politikai közepet célozza meg.

Stoiber úgy nyilatkozott, hogy utódja igen fontosnak tartja a Magyarországhoz fűződő jó viszonyt. Ezért úgy gondolja, hogy fátylat kell borítani a múltra, de Weber is kész együttműködni Orbánnal. Azaz a jelek szerint az EPP-ben is helyreáll a béke. És bár még meg kell várni a három bölcs jelentését, úgy néz ki, hogy lekerült a napirendről a magyar párt kizárása. Hírek szerint a konzervatívok három feltételt támasztottak: a miniszterelnök szüntesse be az ellenséges retorikát, vonja vissza a közigazgatási bíróságok tervét és ne akarja jobbra vinni a pártcsaládot, mert az szakadáshoz vezetne a csoporton belül, hiszen a tagok közül sokan liberálisok.

Stoiber több mint 3 órán át tárgyalt négyszemközt Orbánnal. Így arról, hogy a magyar vezető is hasonlóképpen gondolkodik, mint Macron, vagyis hogy az EU vagy világpolitikai tényezőként jelenik meg, vagy pedig eltűnik a színről. A vendég fontosnak tartja a szoros együttműködést a visegrádiakkal, annál is inkább, mert azok Németország számára többet számítanak, mint a franciák, az amerikaiak vagy a kínaiak. A német belpolitikáról szólva azt fejtegette, hogy az AfD neonáci, nem szabad vele összedolgozni. Ezért az uniópártoknak otthont kell kínálniuk mindazoknak, akik kedvezően vélekednek a nemzetről, ám érzelmileg nem sokat tudnak kezdeni Európával.  

Forrás: Népszava