A Nyugat jelenleg képtelen hatékonyan megosztani ellenfeleit

HírKlikk 2024. október 14. 16:53 2024. okt. 14. 16:53

A hidegháború óta nem élt át ennyire veszélyes időszakot a világ, mint most. Kérdés, hogy a Nyugat le tudja-e nyomni az ellenséges szövetségeket. A revizionisták egyszerre a Közel-Keleten, Ukrajnában és Ázsiában próbálják felforgatni a nemzetközi rendet – így látja Fareed Zakaria, a The Washington Post ismert szemleírója.

Irán viszonylag gyenge, ezért igénybe veszi az oldalán álló milíciákat, Oroszország hagyományos, agresszív háborút indított Ukrajna ellen, amellyel az a célja, hogy felboruljon az európai biztonsági rendszer – írta The Washington Post.

Ázsiában is egyre nagyobb a háború veszélye, részben Kim Dzsong Un, de még inkább Kína miatt, amely szeretné átvenni az Egyesült Államoktól a világ vezető hatalmának szerepét. 

Egyre több tény támasztja alá, hogy a revizionista hatalmak segítik egymást. Az amerikai kormányzat úgy becsüli, hogy az orosz mikroelektronikai import 90 százaléka, illetve a szerszámgépek 70 százaléka Kínából származik. A nyugati szövetségeseknek meg kell akadályozniuk, hogy a másik oldal összehangolja törekvéseit. Ehhez azonban egységre volna szükség. A lator kormányok igyekeznek instabilitást szítani, de Peking kilóg a sorból. Neki ugyanis jó a nemzetközi kereskedelem. Vagyis az látszik, hogy bár hajlandó felborítani a világrendet, de nem okvetlenül akarja azt fenekestül felforgatni.

A Nyugat ugyanakkor jelenleg képtelen arra, hogy megismételje, amit a hidegháború idején csinált, amikoris hatékonyan osztotta meg az ellenséget, az akkori kommunista világot.

(A cikk csak előfizetők számára olvasható.)

 

Forrás: Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom