A nyugdíjasok várhatnak és hitelezhetnek az államnak

HírKlikk 2018. november 20. 08:30 2018. nov. 20. 08:30

A nyugdíjasok csak 2019. novemberében számíthatnak az idén őszi infláció teljes kompenzációjára. Jöhetnek a nyugdíjkötvények, amelyeket Varga Mihály pénzügyminiszter szerint kedvezőbb hozammal tudnak a takarékoskodók visszaváltani nyugdíjas korukban.

A témáról Farkas Andrással beszélgettek az ATV Startban. A nyugdíjszakértő szerint a nyugdíjkötvény lehetőséget adna arra, hogy az ilyen jellegű előtakarékosság az államadósság kezelés részévé váljon. Ha az államadósság minél inkább magyar kézben lesz, annál nagyobb biztonságot érezhet az ország, mert ha külföldi kézben vannak az állampapírok, akkor jobban ki vagyunk szolgáltatva a külföldi pénzpiaci, tőkepiaci folyamatoknak.
 
A karácsony közeledtével felmerült, lesz-e megint valamilyen juttatás a nyugdíjasoknak, mint tavaly az Erzsébet-utalvány volt. Farkas András elmondta, hogy a nyugdíjprémiumokat már megkapták a nyugdíjasok, de hogy lesz-e külön juttatás, azt nem lehet tudni.
 
Ha lesz, akkor valószínű valamilyen utalvány formájában. De azt tudni kell, folytatta, hogy az állami költségvetésből az 30-40 milliárd forintot jelent, ha egy százaléknyi emelést, vagy juttatást kiosztanának.
 
Farkas András emlékeztetett, hogy a rendszeres nyugdíjemelést Magyarországon az előre jelzett inflációnak megfelelő mértékben kell végrehajtani. Ez a mérték idén januárban 3 százalék volt, de a valós infláció már magasabb mint 3 százalék, és pont az év vége felé kezdett el begyorsulni, tehát a január-augusztusi tényadatok, amelyek alapján egy pótlólagos novemberi nyugdíjemelésről dönthettek volna, még nem tették ezt szükségessé.
 
Utána meglódult az infláció, de a jövő évi költségvetésben 2,7 százalékos emelés szerepel januárra. Ha ezt nem módosítják menet közben, akkor a nyugdíjasok csak 2019. novemberében számíthatnak az idén őszi infláció teljes kompenzációjára is, addig pedig gyakorlatilag hiteleznek az államnak.
Forrás: atv.hu