A pedagógusok nem akarnak többfordulós huzavonát a kormánnyal

HírKlikk 2022. február 5. 13:35 2022. feb. 5. 13:35

Egyértelműen megmutatkozott a figyelmeztető sztrájk napján, január 31-én a szülők mérhetetlen támogatása, amellyel kifejezték, hogy az oktatás javításáért tett küzdelmünket megértik. Azzal, hogy nem hozták a gyerekeket iskolába, csak 10 óra után, jelezték a kormánynak: ők is egyetértenek a törekvéseinkkel – mondta Szabó Zsuzsanna, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke a Klikk FM Politikai Nagyító című műsorában. A fenyegetettség ellenére, ami igen erős volt múlt péntek óta, legalább 20 ezren voltak, akik arccal, névvel vállalták, hogy sztrájkolnak az oktatás ügyéért – tette hozzá.

Van egy másik felület, az aHang, ahol petíciónkat több, mint 62 ezren írták alá. Ez egy másik üzenet – mondta Szabó Zsuzsanna.

„Ez a történet már régen nem arról szól, hogy a pedagógusok béremelést követelnek, hanem világossá tettük, ha nincs elég pedagógus a pályán, az a gyerekeknek rossz, mert nem tudják megkapni azt a szintű oktatást, amely elég lenne ahhoz, hogy továbbtanuljanak.”

Emlékeztetett, mindenki megélte a Covid időszakában, hogy a hiányzó kollégákat helyettesítik, de mégsem tudja azt az egyéni bánásmódot, azt a mélységet átadni, mint a szaktanár, aki folyamatában ismeri a gyerekek haladását, felzárkóztatja, fejleszti őket és mindenkiről tudja, hol tart a tananyagban. Ez hiányzik a háttérből.

„Fontos annak a tanárnak a szerepe, jelenléte, aki bízik a gyerekben és tudja, hogy mennyit képes, illetve, mire lenne még képes. Azért nincs annyi tanár, mert más diplomás béréhez képest 40 százalékkal keres kevesebbet egy pedagógus. Így inkább elmegy máshová, ahol jobban boldogul, kevesebb munkával, kevesebb felelősséggel.”

Ezért küzdöttek a tanárok január 31-én és erre azt mondja Gulyás Gergely, hogy nincs kormánydöntés arról, várnak-e szankciók azokra, akik részt vettek a megmozdulásban – idézte a Kormányinfón elhangzottakat, miszerint a kormány nem tárgyalt erről, csak fenyegetett. Szabó Zsuzsa hozzátette, mindenkinek megvan a joga ahhoz, hogy követelje a kormánytól, miszerint a minőségi oktatást köteles biztosítani.

Mindenkinek felhívtuk a figyelmét, és ki is adtunk egy közleményt arra vonatkozóan, hogy az ilyen túlkapásokat meg tudjuk akadályozni, mondta arról, hogy a Kréta rendszerben adminisztrálni kellett a tanároknak, megtartották-e az óráikat és kik hiányoztak.

„Természetesen az a tanár, aki sztrájkolt, nem írhatja be a naplóba, hogy ő nem sztrájkolt, mert nem tanított azon a napon. Ezekkel a túlkapásokkal számolni kell, de kezelni is tudni kell. A gyereknek nem generálódhat hiányzása abból, hogy a szülők nem vihették be. Ezeket a kérdéseket mi rendeztük. Arra is felhívtuk a figyelmet, hogy akit retorzió ér, mert részt vett a sztrájkban, az jelezze nálunk, jogi segítséget adunk neki, de nem csak a PDSZ és a PSZ, hanem a Magyar Helsinki Bizottság is felajánlotta a szakmai tudását.”

Szabó Zsuzsa elmondta, akkora volt a bizonytalanság: lesz-e sztrájk, vagy nem, hogy sokan nem tudták, mit csináljanak. De a résztvevő tanárokról csak példát lehet venni, mert remekül vizsgáztak demokráciából, emberségből, bátorságból, és ez mindenki számára példaértékű lehet.

„A március 16-ra szervezett, határozatlan ideig tartó sztrájk ügyében már elküldtük a kormány megbízottjának a levelünket, amelyben azt kértük, hogy tűzzön ki tárgyalási napot, és küldjük számára a még elégséges szolgáltatásra vonatkozó ajánlatunkat. Elég volt abból, hogy kéthetes időpontokban kaptunk dátumokat a tárgyalásra.”

Azt gondoltuk, hogy a kormány egy még elégséges szolgáltatásról – amit letettünk az asztalra – másfél óra alatt döntés tud hozni, hiszen minden intézményben gyerekfelügyeletet szerveztünk, de az már nevetséges, hogy azt várta el, dolgozzanak a kollégák a sztrájk ideje alatt – emlékeztetett a tárgyalás témájára.

„A magyar köznevelési törvényben nincs benne a gyerekfelügyelet kötelező elemként, azért a még elégséges szolgáltatásra sem lenne szükség, de megnéztük, hogyan tudunk azoknak a szülőknek segíteni, akik semmikép sem tudják megoldani a gyermekük elhelyezését. Ezt mi biztosítjuk, de nem fogjuk engedni, hogy húzzák az időt, az biztos.”

Március 16-ra teljes biztonságot akarunk magunk mögé, rendezett állapotokat, és ha a kormány nem hajlandó aláírni a még elégséges szolgáltatásunkra szóló igényünket, abban az eseten rögtön bírósághoz fordulunk, nem fogunk többfordulós huzavonát játszani – mondta a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke a Klikk FM Politikai Nagyító című műsorában.

Forrás: Hírklikk