A politikai méltóság megóvása

Csanádi Dávid 2019. október 9. 13:34 2019. okt. 9. 13:34

Az ellenzék győri polgármesterjelöltje gyakorlatilag kiállt Borkai Zsolt mellett, pártja ezt a „politika méltóságának megóvása” érdekében helyesli. Én most már nem értek semmit.

Glázer Tímea, a győri ellenzék közös polgármesterjelöltje gyakorlatilag megvédte Borkai Zsoltot a korrupciós szálakat is sejtető szexbotránya kapcsán. A politikus szerint ugyanis korrupciónak nincs látható jele a városban, és ráadásul lehetséges, hogy az ő városvezetői tapasztalata nem éri el Borkaiét. Glázer természetesen azt is elmondta videóüzenetében, hogy a polgármester szégyent hozott a városra, de amit eddig láttunk, az a család magánügye.

Kézenfekvő volt, hogy, ha már Dobrev Klára, a Glázer Tímeát jelölő Demokratikus Koalíció EP-képviselője volt az ATV Egyenes Beszéd című műsorának vendége, akkor megkérdezzék erről a nyilatkozatról. Nem kicsit volt meglepő, amikor Dobrev elmondta, hogy szerinte mennyire fontos a politika méltóságának megóvása, és ezért helyesli Glázer nyilatkozatát.

Én tudom, hogy Brüsszel messze van, de csak eljutnak azért oda is a hírek a kampányról. Gondolom odáig is elhallatszik, ahogy egymás után kerülnek nyilvánosságra a mocskosabbnál mocskosabb szexbotrányok, hihetetlenül gusztustalan hangfelvételek. Minden idők legocsmányabb hazai kampánya zajlik, itt nincs mit megóvni a politika méltóságán.

A magyar politika méltósága ugyanis elveszett. Biztos vagyok benne, hogy vissza lehet állítani, de ahhoz valóban tisztességes és feddhetetlen politikusokra van szükség, akik az ország, a városok, a falvak, egyszóval a választóik érdekében politizálnak. Akiknek nem a buli, a pénz a szex és a hatalom számít. Ha hosszú évekig ilyen politikusok ülnek majd a bársonyszékekben, akkor talán – mondom, talán! – újra lehet majd a politika méltóságáról beszélni.

Azt meg aztán végképp nem értem, hogy a választási kampány utolsó hetében egy polgármesterjelölt kijelenti magáról: lehetséges, hogy a városvezetői tapasztalata nem éri el ellenfeléét, aki egyébként nagyon rendes fickó volt, csak most szégyent hozott a városra. Főleg egy ilyen kampány utolsó hetében, egy ilyen botrány után! Meg azután, hogy a helyi Jobbik gyorsan kiszállt az összefogásból… Itt persze meg kell jegyeznem, hogy a Jobbik országos vezetése nem nagyon állt oda mosdatni a szakadárokat, hanem azonnal felelősségre vonta őket.

Mielőtt azonban valaki is úgy gondolná, egy pillanatig sem gondolom, hogy akár a DK, akár Glázer Tímea ne akarná megnyerni a választást Győrben. Már csak a politika méltóságának megóvása okán is.