A populisták húznak hasznot a gyengülő középből

HírKlikk 2023. december 11. 19:35 2023. dec. 11. 19:35

Szinte valamennyi nyugati demokráciában látni, hogy ha a politikai közepet képviselő kormány elveszti a bizalmat, akkor abból radikális jobboldali populisták húznak hasznot. Utóbbiak nacionalisták, EU-ellenesek, a migráció ügyében gyakran rasszista alapokon elutasítóak.

Orbán Viktor immár 13 éve építi vissza a harmadik birodalomban népszerű völkisch demokráciát – írja elemzésében a Der Spiegel.

Ezek az erők szélsőségesek, de politikailag már bekerültek középre és középtávon alighanem ott is maradnak, mert módosultak az erőviszonyok. A magyar miniszterelnök lelkesen fogadta Geert Wilders sikerét, mert az is elnyomó rezsimnek tekinti az EU-t, akárcsak egykor szovjetek uralta szocializmust.

Jan-Werner Müller, a Princeton Egyetem politológia professzora azt tartja a legnagyobb veszélynek, hogy a közép pártjai átveszik a jobboldali demagógok retorikáját, illetve összeállnak velük. Az ok az, hogy a hagyományos politikai szervezetek nem tudnak megújulni, nincs ötletük.

Ugyanakkor Geert Wilders, Marine Le Pen és a német AfD is potenciális autokraták, akik utánozni szeretnék Orbánt, illetve Kaczynskit. Az emberek természetesen nem azért szavaznak az ilyen politikusokra, mert a jogállam leépítését kívánják, de pontosan ez következik be, ha a jobboldali populisták kormányoznak. Ám mind a sajtó, mint a politikai főáramlat alábecsüli a veszélyt.

Elhiszik, hogy Wilders és Le Pen is megszelídült, noha az alapirányuk változatlan, csak most előtérbe helyezték a lakosság mindennapi gondjait. Ettől még azonban hirdetik, hogy meg kell védeni az „igazi népet” a külföldtől és a baloldali médiától.

 

Forrás: Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom