A postás hétszer csenget tizenhat hónap alatt a nyugdíjasok ajtaján

NVZS 2021. augusztus 18. 16:45 2021. aug. 18. 16:45

Az idén januártól a jövő évi országgyűlési választásokig terjedő nem egészen másfél év alatt kormány bácsi mindent megtett-megtesz azért, hogy a nyugdíjasok és a nyugdíjszerű ellátásban részesülők érezzék a törődést. Ha jól számoltunk, akkor ez idő alatt – a szokásos havi ellátást leszámítva – hatszor csenget a postás plusz forintokkal/érkezik a bankszámlára extra pénz. Bizonyára lesznek olyanok, akik hálásak lesznek ezért, s nem is gondolnak bele abba, hogy egy tisztességes nyugdíjrendszer fenntartásával ennél jogszerűen több is járna nekik. Az ország lakosságának jó része, s ezen belül az idősek túlnyomó többsége nem jut megfelelő információkhoz ebben az ügyben (sem). Orbánnal az élén a Fidesz pedig ezt használja ki.

A Hírklikk is sokszor foglalkozott azzal, hogyan manipulálja a nyugdíjasokat és a nyugdíjszerű ellátásban részesülőket az Orbán-kormány. Ilyen cikkünk található a többi között itt, itt vagy éppen itt. A manipuláció most, a jövő évi országgyűlési választásokat megelőző időszakban csúcsra van járatva.

 

2021. január: nyugdíjemelés.

A választás előtti 2021 a szokásos éves nyugdíjemeléssel indult, amit „okosan” alulterveztek, a mértékét ugyanis úgy állapították meg három százalékban, hogy mindenki tudta, a pénzromlás üteme ennél durvább lesz. Erre nem csak szakértők sora figyelmeztetett, de még a Magyar Nemzeti Bank 3,8–4 százalékos inflációs prognózisával sem tartott lépést. Ha pedig a valós infláció meghaladja a tervezettet, akkor az év második felében szükségessé válik a visszamenőleges nyugdíj-kompenzáció. Amit utóbb szintén „trükkösen” oldott meg kormányzat (erről kicsit később olvashatnak).

Február: a 13. havi nyugdíj egynegyede

Megkezdődött a kormány által 13. havi nyugdíj visszaépítése néven kitalált „kedveskedés”. A nyugdíjasok a havi apanázs mellett pluszban megkapták a nyugdíjuk egy heti összegét.

Június: nyugdíjkorrekció

Szokatlan módon a kormány az idén nagyon igyekezett gyorsan „korrigálni” a nyugdíjasokat az elszaladó infláció miatt. Gyorsan, de fifikásan: ugyanis nem várta meg a novembert (amikor folyósítani szokta visszamenőlegesen a tervezettnél magasabb inflációhoz kötött nyugdíj-kiigazítási összeget), már júniusban lépett. Nem véletlenül: ugyanis 0,6 százalékkal emelte csak meg – januárig visszamenőleg – a nyugdíjakat, teret hagyva annak, hogy a borítékolhatóan nem fékeződő infláció az idén még egyszer szükségessé tegyen egy emelést. Ezzel pedig egy plusz PR-kampányt arról, hogy mennyire odafigyelnek a nyugdíjasokra.

November: újabb nyugdíjkorrekció

Ha a 2021. január-augusztus hónapokban mért tényleges inflációs adatokból becsülhető éves infláció mértéke (akár az általános, akár a nyugdíjas fogyasztói kosár szerinti) meghaladná az immár 3,6 százalékosra emelt idei nyugdíjemelés mértékét, akkor novemberben – a különbözet nagyságának a függvényében – egyösszegű kompenzáció, vagy visszamenőleges nyugdíjemelés válik szükségessé. Egyelőre ez utóbbi nagyon is kinéz, hiszen júliusban az infláció 4,6 százalékos volt.

November: nyugdíjprémium

A fent említett nyugdíjkorrekció mellett ekkor érkezhet az ország gazdasági növekedéséhez kötött nyugdíjprémium. Ami nem kis összeg lehet, hiszen a jogszabályok értelmében, ha az idei várható GDP-bővülés meghaladja a 3,5 százalékot, akkor novemberben a ténylegesen várható növekedés ezt meghaladó mértékének és a 2021. novemberi nyugdíj egynegyedének, de legfeljebb 20 ezer forintnak a szorzata lehet (de maximum 80 ezer forint). Már akkor is járna 20 ezer forint (a 80 ezer forintnál magasabb nyugdíjakat élvezőknek), ha az év közben módosított költségvetési törvény szerinti tervezett 4,3 százalékos gazdasági növekedés valósulna meg, de jelen állás szerint ennek közel a dupláját is elérheti az idén a GDP bővülési üteme. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden kiadott első becslése szerint ugyanis a második negyedévben Magyarország bruttó hazai terméke – szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint – 17,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az előző negyedévhez képest a gazdaság teljesítménye pedig 2,7 százalékkal nőtt. Elemzők az év egészére vonatkozó prognózisaik emelésével reagáltak: hét és nyolc százalék közötti szórnak jelenleg az előrejelzések.

A nyugdíjguru.hu amúgy arra számít, hogy a jogszabályokban rögzített kedvezményezetteken túl is bőkezűen oszt majd a kasszából a kormány. Mint írja: az októberben várható kormányrendelet szerint nemcsak a nyugdíjkorhatárt betöltött nyugdíjasok és a hozzátartozói nyugellátásban részesülők, hanem a korhatáruk betöltése előtt már nyugdíjban vagy hasonló ellátásban részesülők is megkaphatják ezt az egyszeri juttatást a novemberi nyugdíjukkal vagy más ellátásukkal együtt.

Nyugdíjprémiumot várhatóan idén is több, mint 2,6 millió ember kaphat majd. Ugyanis nem csak a törvényi feltételeknek megfelelő személyek juthatnak hozzá, hanem – az öregségi nyugdíjasok és a korhatáruk betöltését megelőzően a nők kedvezményes nyugdíjában részesülők mellett – az ideiglenes özvegyi nyugdíjasok, a megváltozott munkaképességű személyek ellátásaiban, a korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságot kapók, a rokkantsági járadékosok, a fogyatékossági támogatásban, illetve a vakok személyi járadékában részesülők, és további közel két tucatnyi hasonló jogosulti kategória tagjai – írja a NyugdíjGuru.

2022. január: éves nyugdíjemelés

Érkezik majd a rendes évi emeléssel megfejelt havi nyugdíj. Alig negyedévvel az ezúttal az eredményét tekintve nyílt, s ennek megfelelően igencsak kiélezett országgyűlési választásokra tekintettel, borítékolhatóan ezúttal vastagon fog majd a toll (hiszen választás előtt kell osztogatni, nem utána). Volt már erre példa korábbi választás előtti években, amikor a két éves költségvetésnek köszönhetően, a választási évben a normál emelésnél három-három százalékponttal komolyabb emelést kaptak a nyugdíjasok.

Február: 13. havi nyugdíj fele

Ekkor folyósítják majd a 13. havi nyugdíj visszaépítésének keretében az immár két heti ellátásnak megfelelő összeget.

És ki tudja, hogy – a szokásos krumpliosztogatás mellett – mit talál ki a kormány arra, hogy még márciusban, de akár áprilisban is osztogasson némi „üveggyöngyöt” a nyugdíjkorú szavazóknak.