A ragyogó stadionok és az omladozó kórházak országa

HírKlikk 2019. október 30. 06:21 2019. okt. 30. 06:21

„A Pancho aréna mintegy 20 méternyire áll Orbán Viktor magyar miniszterelnök vidéki házától. A profi stadionban fűtik a gyepet, van múzeum, tökéletes klinika, és 3814 nézőt tud befogadni - kétszer annyit, mint amennyit a falu lakossága kitesz. Ugyanebben a megyében a legnagyobb kórház lankadozik. Nemrégiben éjszaka a sürgősségi osztályon a női mosdóban nem volt szappan, a férfi mosdóban egyelten piszoár sem működött, és két orvos küzdött, hogy el tudja látni a sok beteget, akik közül vagy harmincan még éjfél után is várakoztak” - ezzel kezdte a The New York Times fotókkal gazdagon illusztrált, terjedelmes cikkét, amelyben a labdarúgás és az egészségügy magyarországi helyzetét vázolja fel párhuzamosan.

A ragyogó stadionok és az omladozó kórházak az Európa egyik legnagyobb hatalmú szélsőjobboldali vezetőjévé vált, és magát az egyszerű magyarok védelmezőjeként beállító Orbán Viktor preferenciáit tükrözik, pedig az egészségügy romlását a magyarok szenvedik meg - írta a szerző. A 2010 előtt is gyengén menedzselt egészségügy támogatását Orbán Viktor jelentősen csökkentette, viszont a társasági adókból legalább 1,5 milliárd dollárnak megfelelő összeget irányított át egyenesen a sportintézményekhez.

A legnagyobb kedvezményezett a felcsúti akadémia, ahol Orbán szereti fogadni az állami vezetőket és gazdag üzletembereket - ami érdekkonfliktusok és korrupció kérdéseit veti fel -, valamint például Polt Péter legfőbb ügyészt, aki arról dönt, hogy mely politikusok ellen indít, és melyek ellen nem indít vizsgálatot korrupciós ügyekben. Az Orbán-kormány mind az adóügyekben, mind az egészségügyben jelentősen gyengítette az átláthatóságot és a felelősségre vonás lehetőségét.

Ma Magyarország hátulról az ötödik az EU-ban azon a listán, amely azt mutatja, hogy hányan halnak meg megelőzhető betegségekben. A daganatos betegségekben elhunytak száma alighanem a legmagasabb az unióban, de a kormány titkolja a kórházi fertőzések miatti halálozások számát, saját indoklása szerint „a pánik megelőzésére”.

A cikk részletesen ismertette az egészségügy pénzügyi és személyzeti helyzetét. Többek között Dr. Zacher Gábort idézte, aki az egykori osztályán uralkodó állapotokról beszélt, valamint Szócska Miklós volt illetékes államtitkárt, aki védelmébe vette a Fidesz egészségüggyel kapcsolatos intézkedéseit.

Ezt követően a cikk a labdarúgás és az egyéb látványsportok támogatására kialakított rendszert ismerteti, kiemelve, hogy a Transparency International magyar szervezete szerint a 2011-2017 közötti időszakban az összes társasági adó mintegy 13,5 százalékát - bíráló szerint mintegy 1,5 milliárd dollárt - irányították át a sport támogatására - ezt az összeget a közszolgáltatások, köztük az egészségügy támogatására lehetett volna fordítani. Hozzáteszi, hogy az érintett hat látványsport közül öt szövetség élén jelenlegi és volt Fidesz pártfunkcionáriusok állnak, de a legnagyobb kedvezményezett a foci, és a legtöbb pénzt Orbán csapata kapta: több mint 83 millió dollárnak megfelelő összeget.

Végezetül a szerző idézte Orbán Viktort, aki januárban azt mondta: meggyőződése, hogy a gyerekek nevelése, a családok támogatása és egyben tartása és az egészség szempontjából ma Magyarországon a sport a legfontosabb terület.

Forrás: Hírklikk