A stratégiai partner neve: Hankook

Dr. Dávid Ferenc       2019. szeptember 14. 17:35 2019. szept. 14. 17:35

A híradások szerint elhalasztja magyarországi gyárának bővítését a Hankook. A világhírű abroncsgyártó cég tavaly márciusban jelentette be, hogy 89 milliárd forintból bővíti a rácalmási gyárat, amihez a kormány 3 milliárd forint támogatás biztosítását ígérte. A tervek szerint a fejlesztést már tavaly el is kezdték volna, és az indítást 2020-ra prognosztizálták. Az egyik fő ok, amiért a gyár elállt a fejlesztéstől, az lehet, hogy aggódnak a munkaerőhiány miatt, pontosabban hogy nem tudják majd megfelelő munkaerővel feltölteni a bővítéssel létrejött munkahelyeket. Az még nem ismert, hogy mikor kezdődhet a bővítés, de az is előfordulhat, hogy egyáltalán nem valósul meg a beruházás. 

Megjegyzéseim.

- A magyar és a dél-koreai fél már 2018-ban is tudhatta, hogy hazánkban krónikus a munkaerőhiány. Az óriáscég külföldről hozott szakemberekkel és belső képzéssel enyhíthetett volna a gondokon, furcsa, hogy csak másfél év után „kapcsoltak” és fedezték fel, hogy nincs elég képzett szakember.

- Lehet, hogy a vállalat a 89 milliárd forintos saját erőhöz viszonyítva kevesli a 3 milliárd forintnyi magyar önrészt, és a beruházás halasztásának bejelentésével –munkaerő-hiányra hivatkozva – zsarolási pozíciót vett fel, azaz arra vár vagy számít, hogy a bejelentésére kormányunk mélyebben belenyúl a zsebébe. Láttunk már ilyen gyakorlatot. Persze arra nem számíthatunk, hogy ennek a tárgyalási technikának az alkalmazását valaha is a felek bármelyike beismeri.

- A hitelesebb tájékoztatás érdekében illett volna megemlíteni, hogy 2019. szeptemberében a csehországi Zatec városában az ugyancsak dél-koreai Nexen Tire új gumiabroncsgyárat telepített 1 milliárd dollár, azaz 300 milliárd forint értékben. Bizonyára ennek semmi köze nincs a Hankook hezitálásához, de azért talán érdemes lenne utána járni az ügynek, vagy legalább is jelezni, hogy ez megtörtént.

- Arra gondolni sem merek, hogy a fejlesztés azért marad/húzódik el, mert idén tavasszal a gyár dolgozói – törvényes munkabeszüntetés keretében (sztrájk) – érdemi bérfejlesztést harcoltak ki. Rossz fényt vethet a munkáltatóra, ha távlati céljainak megvalósítását annak függvényében gyorsítja vagy lassítja, hogy milyen erős és hatékony Magyarországon a munkavállalói érdekvédelem.

A Hankook Tire Kft. és Magyarország Kormánya között hét éve van érvényben „Stratégiai partnerségi megállapodás”, amelynek általános célja a cég magyarországi termelő tevékenysége bővítésének támogatása illetve a Hankook aktív szerepvállalásának megerősítése a magyar gazdaság teljesítményének és nemzetközi versenyképességének növelését célzó kormányzati gazdaságpolitika megvalósításában. „A Magyar Kormány kifejezi nagyrabecsülését és megelégedettségét, amiért a Hankook-kal hosszú távon megbízható partnerként számolhat.”

 Ezek után már csak egy kérdésem van: mibe került és mennyit ér ez a stratégiai megállapodás? Jó lenne tisztán látni...