A szakszervezetek és az MSZP folytatják a harcot

HírKlikk 2019. szeptember 21. 06:37 2019. szept. 21. 06:37

A szakszervezetek és az MSZP itthon is, nemzetközi szinten is folytatják a harcot, hogy a magyar Suzukinál is legyen szakszervezet – ígérte Szakács Gábor, a Suzukitól kirúgott szakszervezeti vezető és Komjáthi Imre, az MSZP alelnöke pénteken az ATV-ben.

„A magyar embernek egyelőre még (…) törvényes joga van, a Munka Törvénykönyve alapján is és az alaptörvény alapján is, hogy szakszervezetet alakítson” – hangsúlyozta Komjáthi a tévé Egyenes beszéd című műsorában.

Pénteken az MSZP ifjúsági szervezetének néhány tagja, előzetes bejelentkezés alapján, gyárlátogatásra ment a Suzuki esztergomi gyárába, ahol körbevezették őket. Mindannyian „Jogod van a szakszervezethez!” feliratú pólót viseltek. A látogatás végén pedig rövid ülősztrájkot tartottak a gyár bejáratánál.

Komjáthi elmondta: nem az ülősztrájk volt a lényeg, hanem hogy a fiatalok bejussanak, és a dolgozók lássák a feliratot. „Látták is nagyon sokan, és integettek nekik, és köszönték, hogy mi jelen vagyunk. Nem állunk meg félúton, folytatni fogjuk!’ – ígérte.

Szakács Gábor, akit egy nappal azután rúgtak ki, hogy megalakította a több mint 300 taggal rendelkező helyi szakszervezetet, azt mondta: felvették a kapcsolatot a japán szakszervezettel, akik mélyen elítélik, ami Magyarországon történt.

De kapcsolatot kerestek az IndustriAll Europe európai szakszervezeti szövetséggel is, melynek főtitkára, Luc Triangle már jelezte: moderátorként kíván fellépni az egy hónapon belül megtartandó tárgyaláson a magyar vezetőség, a japán vezetőség, a Vasas Szakszervezet és az európai szövetség között.

„Ez egy nagyon nagy előrelépés” – hangsúlyozta Szakács.

Kiemelte: ők nem leállítani akarják a gyárat, hanem jobb munkakörülményekért harcolnak.

De azt is el akarja kerülni, ami két-három éve történt, amikor tíz embert kirúgtak, mert a műszakjukban sztrájkoltak. „Egy sztrájknak megvan a módja. Be kell jelenteni és hivatalosan véghezvinni” – magyarázta.

Szakácsot egyébként azzal az indokkal rúgták ki a Suzukitól, hogy nem volt megfelelő a munkája. Holott mindig a legmagasabb minősítést kapta, újításait pénzzel honorálták, és még Japánba is elvitték az összes autógyártóhoz. A szakszervezet megalakítása után viszont biztonsági őrökkel vezettették ki, még a személyes holmiját sem vihette el.

Munkaügyi pere, melyet visszahelyezése érdekében indított, gyorsított eljárásban folyik; a következő tárgyalás október 8-án 9.15 kor lesz Tatabányán.

Komjáthi hangsúlyozta: fontos, hogy valóban gyors eljárás legyen, hiszen a Hankooknál volt rá példa, hogy egy kirúgott szakszervezeti vezetőnek, egy háromgyerekes családapának négy és fél évig kellett küzdenie, míg a Kúria kimondta: jogszerűtlenül távolították el.