A szerb kormány is a médiára teszi rá a kezét

HírKlikk 2023. október 28. 09:44 2023. okt. 28. 09:44

Erősödhet a média feletti kormányzati befolyás Szerbiában, a legnagyobb szerb távközlési vállalaton keresztül legálisan birtokolhat az állam több tévécsatornát is. Közelednek a választások.

Hiába vitáztak három napig, a szerb parlament elfogadta a közérdekű tájékoztatásról és a médiáról szóló törvényt, valamint az elektronikus médiát szabályozó törvény módosítását. Az ellenzék mellett külföldi és belföldi megfigyelők, illetve médiaszakértők is bírálták a kormány előterjesztését, hiszen az új jogszabályok alapján megnövekedhet az állam befolyása a szerb médiában, nem sokkal a decemberi előrehozott választások előtt – írta a Balkan Insight beszámolója alapján a 444.

A kormánypárti képviselők azzal érveltek, hogy az új médiatörvény pont ezt akarná megtiltani. Kimondja ugyanis, hogy a médiatartalmak kiadója vagy előállítója „sem közvetlenül, sem közvetve nem lehet a köztársaság, annak autonóm tartománya vagy helyi önkormányzati egysége, illetve olyan intézmény vagy jogi személy, amely részben vagy egészben állami tulajdonban van, azaz amelyet részben vagy egészben állami bevételekből finanszíroznak”.

Jelenleg a Telekom Szerbia tulajdonában van egy leányvállalati hálózaton keresztül a Supernova TV, amit Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök is dicsérni szokott, valamint az öt csatornával rendelkező Arena TV és az Euronews Serbia egy része is.

Az ellenzék egy része már hétfőn nyilatkozatot adott ki, melyben elítélték a törvényt. Szerintük az egy „nyíltan revizionista törvény, amely visszaállítja az állami tulajdont a médiában, ellentétben állva a modern európai normákkal”.

A nyilatkozat szerint az új médiatörvény a Telekom Szerbiát „a jövőbeni állami média-propagandagépezet központjává” teszi.

A 444 cikke emlékeztet, az uniós jog szerint nem törvénytelen, hogy az államok médiaszolgáltatókat birtokoljanak, de nem gyakori.

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) 2023-as Sajtószabadság Indexében az Európai Unió és a Balkán régiójában Szerbiában romlott a legnagyobb mértékben a sajtószabadság helyzete.

Forrás: 444


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom