A többség szükségesnek tartja a miniszterelnök-jelölti vitát

HírKlikk 2022. március 21. 13:00 2022. márc. 21. 13:00

Még a Fidesz-szavazók negyede szerint is ki kellene állnia Orbánnak, derült ki a Závecz Research felméréséből.

A 24.hu megbízásából készített közvélemény-kutatás az április 3-ai parlamenti választás előtti közhangulatot vizsgálta. A szavazók 60 százaléka szükségesnek tartja, hogy a választás előtt legyen tévévita a miniszterelnök-jelöltek között. A megkérdezettek túlnyomó többségének van véleménye a témáról, mindössze négy százalékuk felelt úgy, hogy nem tud válaszolni a kérdésre. 36 százalék nem igényli a kormányfőjelölti vitát.

Nem meglepő, hogy a leglátványosabb eltérés a pártszimpátiát figyelembe véve rajzolódik ki: a Fidesz-KDNP szavazóinak 70 százaléka nem ítéli fontosnak a vita megrendezését (igazodva az attól elzárkózó kormánypárti pártszövetség álláspontjához), ugyanakkor még közöttük is minden negyedik válaszadó (26 százalék) szükségesnek tartja azt. Orbán Viktor 1998-ban, 2002-ben és 2006-ban részt vett miniszterelnök-jelölti vitán, az azóta eltelt 16 évben viszont egyszer sem volt hajlandó rá.

Azoknak, akik az ellenzéki pártok közös listáját támogatják, 90 százaléka igennel válaszolt a vita szükségességét firtató kérdésre, de még a más listát választók, illetve a párt nélküliek között is 71 és 66 százalék volt az igenek aránya.

A férfiak 58 százaléka támogatja, 38 százaléka nem akarja a vitát, a nőknél pedig még ennél is nagyobb a vitapártiak aránya (61 százalék, nem támogatja: 35 százalék).

Életkor szerint a 18 és 39 év közötti korosztályban a legnagyobb (68 százalékos) a vita támogatottsága, de minden más csoportban is legalább 53 százalékos.

Településtípus alapján pedig a Budapesten élők várnák el leginkább (63 százalékban) a miniszterelnök-jelölti vitát, de még a községekben is többségben vannak azok, akik fontosnak tartják a nézetek ütköztetését a választás előtt: 54 százalék válaszolt így, 41 százalék ellenében.

Forrás: 24.hu