A varsói kormány felszámolja az EU és Lengyelország közötti jogi kapcsolatot

HírKlikk 2021. október 23. 05:30 2021. okt. 23. 05:30

A lengyel igazságügyi reform lényege az, hogy jogi értelemben elszakítsák az országot az Európai Uniótól – mondta az Euronewsnak Marek Belka EP-képviselő, volt lengyel miniszterelnök. Szerinte esélytelen megegyezni a mostani lengyel kormánnyal, hiszen a mérsékelt miniszterelnököt túszul ejtették a szélsőséges kormánytagok. Nemrég a varsói alkotmánybíróság úgy határozott, az európai bíróság döntései nem írhatják felül a lengyel jogot.

Az interjút az Euronews készítette Strasbourgban, a lengyel miniszterelnök Európai Parlamentben elmondott beszédét követően.

– Mit gondol Mateusz Morawiecki beszédéről?

– Először is, Mateusz Morawiecki nem az Európai Parlamenthez szólt, nem is a lengyel emberekhez beszélt, hanem a főnökének, Jaroslav Kaczynskinak próbált megfelelni. Másrészt nem érintette a valódi problémát, amit a lengyel bíróságok ügye jelent. Arról kéne beszélnie, hogyan szervezték át a lengyel igazságszolgáltatást, hogyan rendelték azt a kormány alá. Ez az ügy az igazságszolgáltatás függetlenségéről szól.

– Hogyan kellene most az Európai Bizottságnak lépnie? Vissza kellene tartani a pénzeket? Vagy párbeszédet kellene kezdeni?

– Nem hinném, hogy most lenne itt a komoly párbeszéd ideje. Hiszen a lengyel kormány és különösen annak szélsőséges részei nem érdekeltek ebben. Ők abban érdekeltek, hogy eltérítsék a lengyel igazságszolgáltatást, a lengyel alkotmánybíróságot és megszüntessék a kapcsolatot a lengyel és az uniós jogrend között.

– Gazdaságilag és politikailag lehet alapja a párbeszédnek Morawiecki és Európa között?

– Nem szeretnék találgatni, de Mateusz Morawiecki gyakorlati ember. Ő tud döntéseket hozni. Miniszterelnökként az embernek milliónyi döntést kell meghoznia. És ő tudja, mennyire fontos az Európai Unió Lengyelország számára. Ugyanakkor vannak szélsőséges tagjai a kormányának, mint például az igazságügy-miniszter Zbigniew Ziobro, aki tudatosan próbálja elszakítani Lengyelországot az Európai Uniótól. Én inkább szkeptikus vagyok, hiszen a lengyel kormány szélsőséges része eltérítette a mérsékelt kormánytagokat.

Forrás: Euronews