Abszurd határozat született ma Budapesten

NVZS 2019. január 21. 14:50 2019. jan. 21. 14:50

„Sok eseményre mondták, hogy ez már tényleg a jogállamiság vége, én inkább azt mondanám, hogy a jogállamisággal teljesen összeegyeztethetetlen, ami történt” – reagált Majtényi László, jogtudós egyetemi tanár, volt adatvédelmi biztos a hírre, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség határozatában jogosnak mondta ki az ellenzéki országgyűlési képviselők ellen december közepén az MTVA székházban alkalmazott erőszakot, miközben azt jelezte, hogy nyomozást rendelt el „ismeretlen tettesek ellen” ellen „a közérdekű üzem működése megzavarása bűntettének kísérlete és más bűncselekmények gyanúja miatt”. Zamecsnik Péter ügyvéd a képviselők lehetséges lépéseiről is beszélt a Hírklikknek.

A Központi Nyomozó Főügyészség által kiadott, a honlapjukon olvasható közlemény leszögezi: „Az országgyűlési képviselők az MTVA székházában nem hivatalos személyként jártak el, ugyanis hivatalos eljárást nem folytattak, hanem megjelenésükkel, mozgásukkal kezdetektől fogva az volt a céljuk, hogy a tüntetéshez kapcsolódva, politikai követelések beolvasásával a műsorrendet megzavarva az élő műsorokat megszakítsák.

A rendbontó magatartásuk miatt velük szemben jogszerűen fellépő MTVA Fegyveres Biztonsági Őrség tagjainak eljárását akadályozták, azzal szemben tettlegesen ellenálltak. A felvételek azt igazolják, hogy a képviselők épületből történő eltávolítása jogszerűen történt. Nem volt tehát alap arra, hogy a helyszínen tartózkodó rendőrök az ingatlanba bemenjenek és intézkedést kezdeményezzenek.

Mindezek alapján az országgyűlési képviselők sérelmére hivatalos személy elleni erőszak bűncselekménye és más bűncselekmény sem valósult meg, ezért e körben a feljelentést elutasítottuk.

Ezzel szemben az MTVA és dolgozói sérelmére elkövetett cselekmények miatt tett feljelentések tárgyában a közérdekű üzem működése megzavarása bűntettének kísérlete és más bűncselekmények gyanúja állapítható meg, ezért a mai napon ismeretlen tettes ellen nyomozást rendeltünk el” – ér véget a közlemény.

Majtényi:  Abszurd a Központi Nyomozó Főügyészség határozata

Majtényi László megkeresésünkre leszögezte: „ha a december közepén az MTVA székházában a képviselők ellen történt fellépés nem volt hivatalos személy elleni erőszak, akkor nem tudom elképzelni, mi az”. Kifejtette, hogy az Országgyűlésről szóló törvény szabályait kell alapul venni, és eszerint a képviselő, a képviselői igazolványa felmutatásával bármely közintézménybe szabadon beléphet, s a közintézménynek a képviselő munkájához szükséges minden információt köteles megadni. Ez a képviselői munka- és feladatkör része. Ellentétben például a kordonbontással, amely esetében ugyancsak védte a mentelmi jog a képviselőket. A képviselői fellépésnek egyetlen korlátja az, hogy a közintézmény munkáját aránytalanul nem zavarhatja, azaz a jelenléte nem akadályozhatja a közintézmény alaptevékenységét. Ez pedig nem következett be.

Ami a biztonsági őröket illeti, Majtényi aláhúzta, hogy azok egy ujjal sem nyúlhatnak a képviselőkhöz, akik vitán felül hivatalos személynek minősülnek, s az ellenük való erőszak nagyon súlyos tételekkel büntetendő cselekmény.

A jogtudós összességében úgy látja: kiüresítik az országgyűlési képviselők jogállásának a fontos elemeit azzal, hogy az ellenzéki képviselők által tett büntetőfeljelentésről így döntött a Központi Nyomozó Főügyészség.

Zamecsnik: talán magánkiránduláson jártak ott a képviselők?

Zamecsnik Péter ügyvéd egyébként – előrebocsátva, hogy nem olvasta magát a határozatot – annyit fűzött  a mai döntéshez, hogy megvannak a kétségei. „Egy nyomozást azért szerintem megért volna, s nem kellett volna talán kapásból elutasítani” – szögezte le. Feltette a kérdést: „ha a képviselők nem hivatalos személyként mentek az MTVA-ba, akkor talán magánkiránduláson vettek részt?” Bár – fűzte hozzá – bizonyára van valami adat, ami ezt támasztja alá, kíváncsian várja azokat.

S hogy most mit tehetnek a képviselők? Zamecsnik szerint a Legfőbb Ügyészségnek címezve panasszal élhetnek. Ha ott is a mostaninak megfelelő döntés születik, akkor a közvádra üldözendő cselekmény ügyében már nincs hova lépniük. Abban az esetben testi épség veszélyeztetése miatt magánvádas eljárásban gondolkodhatnak.