Áder azért hallgat, mert sokat dolgozik, de a felesége megszólalt

Föld S. Péter 2020. március 25. 06:56 2020. márc. 25. 06:56

Nem szeretnénk szerénytelennek látszani, de nem hallgathatjuk el az olvasók előtt, hogy a Hírklikk elsőként fedezte fel Áder János jelenlétének kínzó hiányát, s másokat megelőzve, nehezményeztük, hogy az államfő hallgat.

Azt gondoltuk, hogy Magyarország államfőjeként beszélnie kellene a koronavírus terjedése kapcsán kialakult helyzetről, szólhatna honfitársaihoz, vagyis hozzánk, magyar emberekhez. Ám Áder Jánosnak nyoma veszett, eltűnt, mint szürke szamár a ködben. Volt, aki már a legrosszabbra gondolt, arra például, hogy az államfő elment horgászni, és ott rekedt a világ valamelyik egzotikus országában, ám szerencsére kiderült, hogy az ezzel kapcsolatos aggodalmak alaptalanok. Az államfő köszöni, jól van, teszi a dolgát. Öröm az ürömben, hogy felesége, Herczeg Anita megtörte a elnöki pár hallgatását.

Az Index sem bírta tovább a bennünket is gyötrő bizonytalanságot, és a Köztársasági Elnöki Hivatalhoz fordult az államfő eltűnésével kapcsolatban. A következő választ kapták az elmúlt hetek történéseivel kapcsolatban: „Áder János Magyarországra akkreditált nagyköveteket fogadott bemutatkozó látogatáson, nemzeti ünnepünk alkalmából részt vett az ünnepélyes zászlófelvonáson, és üzenetet mondott a közszolgálati televízió csatornáin, illetve tábornokokat nevezett ki.” A köztársasági elnök mindezen teendők mellett, „folyamatosan ellátta és ellátja az alaptörvény által rá rótt azon feladatokat, melyek a jogalkotással, állampolgári ügyekkel, kegyelmi kérvényekkel kapcsolatosak.”

Megint tanultunk valamit. Az államfőnek ezek szerint nem dolga, hogy veszélyhelyzet esetén a lakossághoz forduljon, és biztató szavak kíséretében, szolidaritásáról biztosítsa az övéit, vagy, teszem azt, élére álljon a vírus elleni védekezésnek.

Utóbbi jogosítványokat átengedte Orbán Viktornak. A miniszterelnök nyilatkozik a operatív törzs tájékoztatóin, ekézi az ellenzéket a parlamentben és megkésve bár, de törve nem, Kínából érkező egészségügyi szállítmányokat vesz át a repülőtéren.

Valószínű, hogy Áder is szeretett volna szólni az ő népéhez, de Orbán közölte vele, hogy rá most máshol van szükség, nagyon elszaporodtak a halak és a klímaváltozásról sem hallottunk előadást napok óta. Majd én elrendezem ezt a vírus dolgot, mondta Ádernek Orbán, van már benne gyakorlatom, te csak ne stresszeljed magad János, árt a mindig flott külső megjelenésednek.

Azért szerencsére mégsem maradtunk elnöki okosság nélkül. Igaz, nem az első vonalból, az államfőtől, hanem a feleségétől jött a jó tanács. Herczeg Anita, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat központjában tartott sajtótájékoztatón ugyanis a következőket mondta: „A koronavírus-járvány idején most nagyobb a baj, mint eddig bármikor, ezért a mostani időszak az összefogás, az összekapaszkodás ideje .”

Nekünk, magyaroknak, elég ennyi, mi kevéssel beérjük. Ha valaki két jó szót szól hozzánk, kitárjuk a szívünket, és a hozzánk szépen szóló elé teszünk mindent, ami a házunkban fellelhető. És hát mostantól azt is tudjuk, amit eddig inkább csak sejtettünk: hogy nagyobb a baj, mint korábban bármikor, és hogy a mostani időszak az összefogás és az összekapaszkodás ideje.

Ezúttal nem jönnénk azzal, hogy mindjárt sírunk a meghatottságtól, ehelyett magunkban felidézzük Kovács Zoltán államtitkár botrányos sajtótájékoztatóját, valamint Gulyás Gergely örökbecsű, ércnél maradandóbb mondatait, amelyekből kiderült, hogy az ellenzék a vírusnak szurkol.

Most valóban az összefogás és az összekapaszkodás ideje van. Jó volna, ha ezt nemcsak Ádernétől, de személyesen Áder Jánostól is hallanánk. Az meg tényleg zene volna füleinknek, ha ezeket a szép szavakat komolyan is vehetnénk.