Áfa-rekorderek vagyunk

HírKlikk 2023. november 6. 19:58 2023. nov. 6. 19:58

A Nemzetközi Adóversenyképességi Indexben a teljes adóportfóliót vizsgálva, elég előkelő helyen állunk, a fogyasztási adókban azonban utolsó helyen vagyunk OECD-s összehasonlításban.

Nem véletlenül, hiszen nálunk a legmagasabb az áfa-kulcs az egész Európai Unióban. De nemcsak az adó mértéke magas, hanem a szabályok bonyolultsága is visszavesz a versenyképességből – írja az economix.

11. helyre került Magyarország a Nemzetközi Adóversenyképességi Index összesítésében. A rangsor kialakításakor a versenyképesség mellett a semlegességet is figyelembe vette a Tax Foundation. Sok előnye is van a magyar szabályozásnak, ezért az előkelő helyezés, de van egy-egy kulcsfontosságú tényező, amiben sajnos mi állunk a legrosszabbul.

A tanulmány a magyar adórendszer erősségének tartja, hogy kilenc százalékkal nálunk a legalacsonyabb a társasági adókulcs (tao) az OECD-n belül. Emellett a személyi jövedelemadó (szja) 15 százalékos adóval egykulcsos, tehát a jövedelem mértékétől függően egységes – ez a kutatás szerint jó dolog, azonban itthon sokan úgy vélik, hogy fizessenek több adót a gazdagok. Pozitívumként emelik ki még, hogy hazánk területi adórendszert is működtet, amely nem veszi figyelembe az osztalékot és a tőkenyereséget. Nincs forrásadó sem.

Vannak gyenge pontok is a hazai adórendszerben: a vállalatoknak túl szigorúan korlátozott a nettó működési veszteségük, amelyet a jövőbeni nyereség kiegyenlítésére használatnak fel, valamint a cégek nem használhatják fel a veszteségeket a múltbeli adóköteles bevételek csökkentésére. 

Az OECD-országok közül nálunk a legmagasabb az általános forgalmi adó (áfa), 27 százalékos általános kulccsal. Magyarország adót vet ki a hagyatékokra, ingatlanátruházásokra, pénzügyi tranzakciókra és banki eszközökre – ezek mind-mind negatív elemei az adórendszerünknek. 

A magánszemélyek adója tekintetében hatodik helyen állunk, mivel egykulcsos és nemzetközi összehasonlításban viszonylag alacsony (15 százalék) a személyi jövedelemadó. Azt is fontos azonban megjegyezni, hogy az szja mellett 18,5 százalékos társadalombiztosítási járulékot is kell fizetnünk a megszerzett jövedelmünkből.

Az adópolitika összetétele befolyásolja leginkább, hogy egy adórendszer mennyire torzító vagy semleges. A jövedelemadók ugyanis nagyobb gazdasági károkat okoznak, mint a fogyasztásra és a tulajdonra kivetett adók. Az azonban jelentősen eltérhet, hogy egy adott ország milyen mértékben támaszkodik az egyes adófajtákra.

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom