Ágh Attila: ilyen ellenségesen még a Rákosi-korszakban sem beszéltek a politikusok

Németh-Kállai Szilvia 2023. október 19. 14:20 2023. okt. 19. 14:20

Ahogy csúszik ki a demokráciából, úgy keresi Orbán Viktor Keleten szövetségeseit – véli Ágh Attila. Miközben NATO-tagként a legélesebben az amerikaiakkal fordul szembe, addig a demokrácia elvesztésének folyamatában az amerikai szélsőjobbhoz fordul támogatásért. Közben pedig a legmagasabb szinten, még a külügyminiszter is megengedi magának, hogy szidalmazza és sértegesse az amerikai nagykövetet. Kinek használ, ha a kormánypárti politikusok folyamatosan kioktatják az amerikaiakat? – kérdezte a Hírklikk a politológust.

Élesen el kell választani az amerikai-magyar kormányközi és az ideológiai kapcsolatokat, bár van átmenet a kettő között, a probléma jelenleg az, hogy ez a két terület erőteljesen szembefordult egymással. Így van egy kifejezetten ellenséges kormányközi kapcsolat, míg az amerikai társadalom szélsőjobboldalával kialakult egy rendkívüli és példátlan barátságos ideológiai együttműködés, szövetségi viszony – mondta Ágh Attila, aki szerint az utóbbi megtestesítője a CPAC, az amerikai szélsőjobboldal, benne a republikánusok jobboldalával. Nem véletlen, hogy Budapesten is tartottak rendezvényeket vezető magyar kormányzati politikusok részvételével.

Az már közismert, hogy Orbán Viktor szoros, baráti kapcsolatot épített ki Donald Trumppal, a korábbi amerikai elnökkel. De, amikor Joe Biden lett az USA elnöke, akkor az amerikai és magyar oldal együtt kezdett el dolgozni egy szélsőséges internacionálén. A legkülönbözőbb országokból elkezdték összegyűjteni a szélsőjobboldaliakat. A magyar miniszterelnök korábban csak Európában gondolkodott, de Trump bukása óta Amerikára is figyel, ráadásul a volt elnökkel erősödött is a kapcsolata – vélte a politológus.

A magyar kormány a jelenlegi amerikai adminisztrációval kimondottan rossz viszonyban van, amit szinte naponta meg is erősít. „Ehhez olyan stílust használ, ami a nemzetközi diplomáciában, illetve a nemzetközi kapcsolatokban teljesen szokatlan. Furcsa az is, hogy az új amerikai nagykövet állandó bírálatok és szitkozódások kereszttüzében áll. A legmagasabb szinten, még a külügyminiszter is megengedi magának, hogy szidalmazza és sértegesse az amerikai nagykövetet, ami egészen példátlan, pláne, ha azt is nézzük, hogy Magyarország NATO-tagállam. Olyan hangnemet ütnek meg, amely kifejezetten háborúban álló feleknél szokott előfordulni. Így tesz maga Orbán Viktor is.”

A politológus emlékeztetett rá, hogy az amerikai nagykövet rendszeresen kifejti a véleményét Orbán mélységesen autokrata rendszeréről, például azzal, hogy részt vesz a Pride-on. Ilyen ellenséges hangnemben azonban még a Rákosi-korszakban sem nyilatkoztak a politikusok – jegyezte meg Ágh Attila. Látszik, ahogyan a magyar kormány a Nyugat helyett Kelet felé fordul. Ahogy csúszik ki a demokráciából, Orbán Viktor Keleten keresi szövetségeseit. Miközben NATO-tagként a legélesebben az amerikaiakkal fordul szembe – mert ez kevesebb kötelezettséggel jár, mint az Európai Unió, amely az élet minden területét átfogja –, addig a demokrácia elvesztésének folyamatában az amerikai szélsőjobb támogatására számít. Jellemző, hogy a magyar miniszterelnök többször beszélt arról, hogy Trump visszatérését várja, már csak azért is. mert szerinte a bukott amerikai elnök 24 órán belül pontot tenne az ukrajnai háború végére – mutatott rá az elemző. 

„Ahogy Orbán Viktor elszigetelődik az EU-ban és fordul az autokratikus és diktatórikus keleti országok felé, többek közt találkozik Kína és Oroszország első emberével, keres és talál is támogatókat. Putyin pedig az egyik, ha nem a legnagyobb szélsőjobboldali vezető” – tette hozzá. Ágh Attila felhívta a figyelmet arra is, hogy miközben a szélsőjobboldali pártok rendkívül nacionalisták, jelenleg megpróbálnak egymással szövetségre lépni. Ez eddig gyakran – pont a nacionalizmusuk miatt – oda vezetett, hogy nem tudtak megállapodni. Az elmúlt években azonban tapasztalható, hogy félretették a nemzeti ütközéseket és próbálnak egy közös érdek- és értékrendszert kialakítani. Erre példának említette a kijelölt szlovák kormányfőt, Robert Fico-t, akit magyarfalónak neveznek és aki jónéhány éve már ellenségesen viselkedik a magyarokkal szemben. Viszont akkor még a magyar szélsőjobb nem törekedett arra, hogy nemzetközi hálózatot és szövetségi rendszert hozzon létre, de azóta, hogy fontosabb lett a nemzetek feletti szövetség, már „összeölelkeznek”. „Mindketten nacionalisták, soviniszták, akik most mégsem egymás ellen uszítanak, mert már annyira fontos nekik a nemzetközi szerveződés, hogy inkább kibékülnek és szembefordulnak a progresszív erőkkel”.

Mindebből Orbán Viktornak, mint politikusnak lehet haszna, hiszen egyes kérdésekben közösen tudnak fellépni, viszont Magyarországnak csak kára származik belőle, akár közép-, akár hosszabb távon is – szögezte le Ágh Attila.

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom