Megbüntetve, megszégyenülve

Dr. Dávid Ferenc       2024. szeptember 23. 08:40 2024. szept. 23. 08:40

Június közepe óta tudjuk, hogy az Európai Unió Bírósága rendkívül súlyos ítéletet hozott Magyarországgal szemben, mivel hazánk nem tartott be egy menekültügyben hozott korábbi bírósági ítéletet. A jogcím: Magyarország nem tartotta tiszteletben az uniós jog szabályait, többek között a nemzetközi védelem megadására és a jogellenesen tartózkodó harmadik országbeli állampolgárok visszatérésére vonatkozó eljárások területén. Évek óta húzódó ügy végére tettek megfellebbezhetetlenül pontot: „a Bíróság arra kötelezi Magyarországot, hogy fizessen 200 millió euró átalányösszeget, és a késedelem minden egyes napjára 1 millió euró összegű kényszerítő bírságot amiatt, hogy nem teljesítette a Bíróság korábbi ítéletét.” (Az összeg nagyságát érdemes „lefordítani” magyar forintra (395 Ft/EUR) árfolyamon: 79 milliárd forint bírság + napi 395 millió forint, késedelmi díjként felfogható összeg.)

A hatalmas összeg mindaddig növekszik, amíg Magyarország nem teljesíti kötelezettségét. 2024. szeptember 17-én lejárt a határidő a 200 millió eurós, a 79 milliárd forintnyi uniós pénzbírság megfizetésére. Az Orbán-kormány eddig kapott haladékot az Európai Bizottságtól, hogy átutalja a pénzt az uniós kasszába, ami a mai napig nem történt meg. A jelzett időponttól (tehát szeptember 17-től) számítják a napi 1 millió euró „mellékbüntetést”.

A fenti szövegrészben az előzményeket próbáltam röviden összefoglalni, aminek az a végeredménye, hogy 1.) Magyarország egy jogerős EU Bírósági ítéletet nem hajt végre; 2.) az egyébként is súlyos pénzügyi gondokkal küzdő hazánk újabb terhet rótt ránk, hiszen minden forint bírságot/tartozást/késedelmi pótlékot az adózó magyar vállalkozások és polgárok zsebéből cseni el a magyar kormány!

És akkor jön a legújabb hír. Az Orbán-kormány nem akar fizetni, ezért az Európai Bizottság majd levonja az összeget a Magyarországnak járó EU-s támogatásokból. Meglepetésemre ezzel a Magyar Nemzeti Bank (MNB) már júniusban (!) – az ítélet kihirdetésekor – elszámolta a 200 millió eurós bírságot a fizetési mérlegben. Egészen pontosan a Magyarországnak járó uniós támogatásokból egyszerűen előre kihúzta az összeget, így az uniós elszámolások mérlegében hiány keletkezett. Az elszámolás szabályszerűségét nem vitatom, de az vérlázító, hogy miként viszonyul a végrehajtó hatalom egy jogerős bírósági ítélethez.

– A kormány pökhendi magatartása üzenetértékű. Hazánk egy olyan EU-s tagállam, ahol a kormány reakciója alapján vélelmezhető, hogy mostantól a jogerős bírósági döntések végrehajtása már nem kötelező. Innentől bárki – jogi és természetes személy egyaránt – mondhatja, hogy nem fizetem ki a rám kirótt bírságot, nem töltöm le a rám kiszabott büntetést és nyugodtan áthajtok a piros lámpán, hiszen annak úgy sincs közvetlen következménye. A társadalmi béke alapjául szolgáló jogrend elleni merénylet az Orbán-kormány kihívó magatartása. Ez a hozzáállás, ez a viselkedés elfogadhatatlan egy Európa centrumában elhelyezkedő országtól. Nemzetközi hírünk permanens romlásáról nem igazán érdemes értekezni, mert a mostaninál rosszabb fokozatba aligha kerülhet!

– A 79 milliárd forint alapbüntetés és a napi 395 millió forint „pótdíj” gyorsan felduzzadhat, mivel például háromhavi huzavona/csúszás/nem fizetés kb. 35 milliárd forint terhet jelent, és akkor már összesen százmilliárdos nagyságrendnél tartunk. Az, hogy ezt a veszteséget miként és hol számolja el a magyar állam (vagy a Magyar Nemzeti Bank) szinte másodlagos, a történtek nem tehetők semmissé.  A 70 százalék feletti eladósodástól szenvedő és GDP arányosan 4-5 százalék közötti költségvetési hiánnyal küzdő Magyarország lakossága nem fogadhatja el, hogy a kormány hibájából eredően, megint ekkora szégyen és kár érje. Bárhol is számolják el a büntetési tételt, bármelyik rovatban is könyvelik azt el, tagadhatatlan, hogy az Orbán-kabinet nemtörődöm és jogtipró magatartása miatt újabb felesleges pénzügyi veszteség éri az országot. Az uniós közösség pedig nem fog sokat „gatyázni”, ezt az összeget biztosan „leverik” rajtunk.

Rajtunk, magyar adófizetőkön.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom