Szörnyek járnak az iskolákban

Föld S. Péter 2024. szeptember 23. 07:35 2024. szept. 23. 07:35

Még a nyáron írtunk annak a Fejér megyei kislánynak a történetéről, akit tanára hónapokon át verbálisan bántalmazott. Mindez odáig fajult, hogy a 9 éves kislány véget akart vetni az életének. Az utóbbi napokban egy másik magyarországi iskolában ugyancsak megdöbbentő eset történt: ott az igazgató az iskolarendőrrel állított be az egyik osztályfőnöki órára és kipakoltatta a gyerekek táskáját. Köztük a felsős lányok intim holmijait, tamponokat, betéteket. Legutóbb pedig Nyírmegyerről érkezett hír, miszerint a tanár a szerinte rosszalkodó gyerekeket – akiknek az volt a bűnük, hogy az aulában futkároztak – kihívta a táblához, és arra kötelezte őket, hogy vetkőzzenek fehérneműre.

A 9 éves Emma történetére – amelyről annak idején a Hírklikk is beszámolt –, úgy derült fény, hogy a szülők hónapokon át titokban rögzítették a kislány iskolában töltött napjait. Korábban hiába jelezték az iskola vezetésének, hogy valami nincs rendben, végül a táskába rejtett diktafon lebuktatta a tanerőt, aki válogatott fenyegetésekkel tette pokollá Emma életét. Többször kilátásba helyezte, hogy ha nem viselkedik jól, elviszi a gyámügy, de olyan is előfordult, hogy azt mondta neki, úgy kidobja a teremből, hogy eltörik keze-lába. E szidalmakon kívül még számos más vállalhatatlan megjegyzést is tett a kislányra: „Ki kíváncsi rád? Téged ki kérdezett már megint? Senki nem kíváncsi rád. Senki! Tegye föl a kezét, aki kíváncsi az Emmára! Látod, mennyien nem? Senki. Minek szólsz bele mindig?” Mindez egy kilenc éves, magát megvédeni nem tudó gyerek esetében halmozottan súlyos bűncselekménynek tekinthető, hiszen a kisiskolás kor az, amikor a gyerekekkel meg kellene szerettetni a tanulást. Végül a történetet ismertető újságcikkek nyomán elküldték az iskolából a tanárnőt, ám, amint a Hírklikk ezt is megírta, néhány településsel arrébb ismét tanerőként foglalkoztatják. 

Ugyancsak gyomorforgató hír érkezett egy másik, egyelőre meg nem nevezett iskolából. Az egyik szülő a Redditen osztotta meg, hogy – a nagy port kavart mobiltelefon-rendeletre hivatkozva – miként vegzálták a tanulókat. „Lányom 9. osztályos egy vidéki középiskolában. A mai osztályfőnöki órán random beállított az igazgató, az iskola rendőrrel. Az igazgató vigyorogva közölte, hogy átkutatják a táskákat, ugyanis az új rendelet szerint bármikor átkutathatják. Mindent kipakoltattak (betétek, tamponok, személyes holmik) a megszeppent gyerekekkel. Zsebeket ki kellett fordítani, volt, akit az iskola rendőr megmotozott... Persze be kell tartani a szabályokat, de megalázni nem kell őket.”

Nyírmeggyesen sem jobb a helyzet. Az ottani iskola egyik tanítója meglehetősen egyedi módszerrel próbálja jobb belátásra bírni a gondjaira bízott gyerekeket. A nyáron derült ki a szülők számára, hogy az iskolában pedagógusként alkalmazott emberi szörnyeteg a szerinte renitens gyerekeket a táblához hívta és arra kényszerítette őket, hogy a többiek előtt vetkőzzenek fehérneműre. A szülők, miután tudomásukra jutott ez a különös büntetési módszer, jelezték a történteket az iskola vezetésének, ám a tanerő azóta is az iskola alkalmazottja. A „rosszalkodó" gyerekek bűne egyébként az volt, hogy futkároztak, az iskola aulájában. Ezért gondolta azt a tanerő, hogy hasznos nevelési módszer, ha a fiúkat alsónadrágra, a kislányokat bugyira vetkőztetve szégyeníti meg a többiek előtt. 

Ezek a megdöbbentő történetek magyar iskolákban történtek, magyar gyerekekkel. Nem a XIX, hanem a XXI. században.  Olyan intézményekről beszélünk, amelyeknek az volna a feladatuk, hogy a gyerekekkel megszerettessék – és ne megutáltassák – a tanulást. Szakmai alkalmasság és emberi tisztesség kérdése, nem utolsósorban pedig a Pintér Sándor vezette Belügyminisztérium felelőssége, hogy az amúgy is sok stressztől sújtott gyerekeknek segítséget nyújtsunk, és ne a legkülönfélébb módokon bántalmazzuk őket.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom