Alaposan elhúznak tőlünk a lengyelek

HírKlikk 2020. augusztus 3. 14:09 2020. aug. 3. 14:09

Lengyelországban fogják fizetni a régióban a legnagyobb minimálbért, ám szakértők szerint, ez visszafelé is elsülhet a vállalkozók nézőpontjából túl magas bérköltségek miatt – írja a napi.hu a Business Insider Polska cikke alapján. Lengyelországban már eddig is magasabb volt a minimálbér, mint hazánkban, most a különbség nagyra nő.

A Jog és Igazságosság (PiS) kormánya érdekes világgazdasági kísérletbe kezd bele a minimálbér emelésével – írja a napi.hu. A lengyel minimálbér jövőre 2800 zloty lesz, ami az átlagbér több mint a fele (53,2 százaléka). Az OECD-országok közül csak Kolumbiában magasabb ez a mutató, ahol a minimálbér az átlagbér 58 százaléka.

Azt már mi tesszük hozzá, hogy a magyar minimálbér már eddig is elmaradt a lengyeltől. S a minimálbér és átlagkereset közötti arány is rosszabb. Nálunk ugyanis a miniálbér havi 161 ezer forint, a bruttó átlagkereset a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 384 ezer forint. Azaz  minimálbér a bruttó átlagkeresetnek csupán a 41 százaléka.

A varsói kormány e heti ülésén fogadta el ezt a változtatást, illetve az, hogy a minimális órabér 18,3 zlotyra menjen fel. Jelenleg 2600 zloty a minimálbér és 17 zloty a minimális órabér.

A Business Centre Club szakmai szervezet szakértője szerint, ez akár visszafelé is elsülhet. Az emelés a járvány ideje alatt elsősorban a kis cégeket és a szegényebb régiók rosszabbul képzett munkásait sújtja, mivel az ebből fakadó magasabb vállalati költségek miatt, akár el is bocsáthatják vagy fiktív részmunkaidős foglalkoztatásba kényszeríthetik őket.

Forrás: Hírklikk