Áldást mondott a veszprémi érsek a várnegyed térállványliftjének utolsó útján

HírKlikk 2024. augusztus 26. 09:20 2024. aug. 26. 09:20

Udvardy György veszprémi érsek volt az utolsó személy, aki használhatta a veszprémi várnegyed megújításához használt térállványliftet. Érsek atya áldást mondott, hogy a szerkezet használata közben nem történt baleset és beteljesítette a feladatát.

A Veszprémi Érsekség beszámolója szerint hamarosan elbontják a veszprémi várnegyed megújításához használt állványt, a hozzá tartozó liftet utolsó alkalommal augusztus 23-án próbálhatta ki a nagyközönség. Az érsekség közleménye szerint a nap egyik felemelő pillanata volt, amikor Udvardy György veszprémi érsek a felvonóval annak legutolsó útjára indult. Mint írják, érsek atya a liftből kiszállva megcsodálta a páratlan panorámát, és elégedetten konstatálta, hogy a vár felújításának jelenlegi szakasza lezárult. Hálát és áldást mondott, hogy a lift használata közben nem történt baleset és beteljesítette a feladatát.

A térállvány szerkezete 2022 tavasza óta állt Veszprém szívében, segítve a várnegyed újjáépítéséhez szükséges anyagok és munkások szállítását. Az építmény több mint 40 méteres magasságával, meghaladva egy tízemeletes ház magasságát, a várhegy ikonikus részévé vált. A szerkezet tehermentesítette a Vár utcát és az Óváros terét, így biztosítva, hogy az anyag- és munkásforgalom ne okozzon torlódásokat a szűk utcákban.

A közlemény szerint a térállvány nemcsak a munkálatok során, hanem a lakosság számára is egyedülálló élményt nyújtott. A felvonót augusztus 23-án még utoljára megnyitották a lakosság számára, lehetőséget biztosítva arra, hogy a regisztrált látogatók is élvezhessék a magasból nyíló kilátást, mielőtt az építmény végleg eltűnik a várhegy oldalából. Igen mozgalmasra sikerült a nap, hiszen több mint háromszázan próbálták ki a felvonót. 

Az érsekség szerint az érsek atya örömmel nyugtázta, hogy a felújítás anyagigényes szakasza mostanra lezárult, így a fennmaradó forgalom már más útvonalon is megoldható. Ennek köszönhetően, a hatalmas szerkezet elbontása megkezdődhet, ami egy újabb mérföldkövet jelent a vár megújításának folyamatában.

Az érsekség hangsúlyozza: a várnegyed megújítása az elmúlt évek során jelentős lépésekkel haladt előre, a Veszprémi Érsekség mindig is nagy figyelmet fordított a város történelmi és hitéleti örökségének megőrzésére. Dr. Udvardy György érsek atya vezetésével a projekt nemcsak építészeti szempontból, hanem a katolikus közösség számára is kiemelt jelentőségű, hiszen a megújult várnegyed nemcsak kulturális, hanem lelki központként is szolgál majd – fogalmaz a közlemény.

A térállvány szerkezetének bontását augusztus 26-án kezdik.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom