A Szuverenitásvédelmi Hivatal kipécézte a Göd-ÉRT Egyesületet

HírKlikk 2024. szeptember 13. 15:45 2024. szept. 13. 15:45

Újabb civil szervezetek kerültek a Szuverenitásvédelmi Hivatal célkeresztjébe: a Lánczi Tamás vezette hivatal levélben arról értesítette a Göd-ÉRT Környezetvédelmi és Városvédő Egyesületet, hogy tevékenységét „egyedi vizsgálat” alá veszi. Ezzel egyidejűleg volt pályázati partnere, az Átlátszónet Alapítvány is hasonló megkeresést kapott, az alapítványra is kiterjesztették az Átlátszó ellen korábban indult vizsgálódást.

Göd-ÉRT Egyesületnek írt levél szerint a hivatal célja, hogy feltérképezze és vizsgálja azon szervezeteket, amelyek „külföldről származó támogatás felhasználásával megvalósuló tevékenysége befolyást gyakorolhat a választások kimenetelére” – írja az Átlátszó.

A gödi civil szervezet vizsgálatát a levél szerint az indokolja, hogy az egyesület egy EU-s pályázat nyerteseként – partnerségben az Átlátszónet Alapítvánnyal és más civil szervezetekkel – 2023-ban civil érdekvédelmi tevékenységre kapott támogatást, és 2024-ben részt vett a választási kampányban, majd két képviselő-jelöltje be is jutott a gödi testületbe.

A hivatal szintén részletes adatokat vár az Európai Bizottság „Közös Értékeink” pályázatán elnyert támogatás felhasználásáról és az annak kapcsán folytatott tevékenységekről, valamint az egyesület önkormányzati választási kampányáról is. 

A Göd-ÉRT Egyesület elnöke, Szegedi Ákos szerint minden, a civil szervezetekre vonatkozó jogszabályi kötelezettségnek eleget tesznek, és teljesen átláthatóan működnek. Az egyesület évente benyújtja pénzügyi és szakmai beszámolóját, amelynek adatai és információi a nyilvánosság számára a szervezet honlapján elérhetők. Emellett a nyertes pályázatokon elnyert támogatásokról és a pályázatokon megvalósított tevékenységekről részletes szakmai és pénzügyi beszámolókat nyújtanak be a pályázatokat kiíró szervezeteknek.

Az ezen túlmenő adatok esetében a Göd-ÉRT szerint a Szuverenitásvédelmi Hivatal alkotmányellenesen kér betekintést egy privát egyesület életébe.

A hivatal „megkülönböztetett figyelmét” és vizsgálatát vélhetően a civil szervezet azon tevékenysége is kiváltotta, amelyet a Göd-ÉRT az akkumulátorgyárak ügyében végez.

Szeptember 4-én kelt hivatalos levelében az Átlátszónet Alapítványt is arról értesítette a Szuverenitásvédelmi Hivatal, hogy külföldről támogatott szervezetnek tekinti, és mivel az atlatszo.hu Közhasznú Nonprofit Kft. támogatása útján, vele szoros együttműködésben, részben azonos személyi körrel fejti ki tevékenységét, ezért a Nkft-vel szemben korábban megindított vizsgálat az alapítványra való kiterjesztéséről döntött a hivatal elnöke.

A hivatal főleg két nemzetközi forrásból származó támogatásra kíváncsi: az Open Society Institute 2021-ben, három évre megítélt támogatására, valamint az Ökotárs Alapítvány által 2023-ban, EU-s forrásból, a „Közös Értékeink” program keretében két évre megítélt támogatására. Az utóbbi programban az Átlátszónet Alapítvány annak idején a Göd-ÉRT Egyesülettel partnerségben pályázott.

Tóth Balázs, az Átlátszónet Alapítvány kuratóriumának elnöke szerint az alapítvány minden, a civil szervezetekre vonatkozó jogszabályi kötelezettségének eleget tesz és teljesen átláthatóan működik. A költségvetésére jelentős hatást gyakorló bevételi forrásokat minden évben az alapítvány honlapján is közzéteszi a pénzügyi beszámolók kiegészítő mellékleteiben.

Forrás: atlatszo.hu


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom