Újra ingyenesen látogatható az Operaház aulája

HírKlikk 2024. szeptember 17. 12:30 2024. szept. 17. 12:30

Ahogy korábban a Hírklikk is megírta, kétezer forintos díjat vezetett be az Operaház az aulába való belépésre, amit a sztrájkmegállapodás miatt megnövekedett költségeikkel indokoltak.

A hvg.hu most arról értesült, hogy röviddel ezután visszavonták az intézkedést. Megkérdezték erről az intézményt, ahonnan azt válaszolták, hogy a pár napos tesztüzem a hétvégén befejeződött.

A tapasztalatok alapján, a végleges látogatási rendet várhatóan néhány héten belül alakítja ki a Magyar Állami Operaház, addig az aula napközben ismét díjmentesen látogatható – írták.

Korábbi levelükben már jelezték, hogy néhány napos próbaprojektként vezették be a kétezer forintos „sétálójegyet” a földszinti közönségforgalmi terek látogatására. Ezt a jegypénztárakban lehetett megváltani, és az árát a megváltást követő 72 órában beszámították operaházi előadások, csoportos vezetett épülettúrák jegyvásárlása esetén.

Ezek szerint tehát most az eredmények kiértékelése jön, utána döntenek arról, hogy marad-e végleges az „aulabelépő”, és ha igen, akkor milyen konstrukcióban. Az első nap tapasztalatairól korábban azt írták, hogy pozitívak voltak: „A főbejárat bezárása egyebek mellett az épülettúrákhoz kapcsolódó, a főlépcsőházban megtartott minikoncertek zavartalan megtartásához is hozzájárult, míg a jegybevételek a hónapra vetítve a több tízmillió forintos nagyságrendet is elérhetik” – jósolták.

A hvg.hu emlékeztet: tavasszal az Operaház dolgozói magasabb bérekért és kollektív szerződésekért sztrájkoltak, a főigazgató Ókovács Szilveszter szerint erre azért nem volt lehetőség, mert nem volt elég a fenntartói támogatás. Az Opera 14,8 százalékot ajánlott, a dolgozók 30 százalékos emelést követeltek. Végül sikerült megállapodni a béremelésről: két részletben kapnak összesen 30 százalékos béremelést a dolgozók.

Forrás: hvg.hu


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom