Jelentősen drágult a kötelező biztosítás, ez lehet a háttérben

HírKlikk 2024. szeptember 13. 11:00 2024. szept. 13. 11:00

Kiugróan, 10 százalékkal drágultak a kötelező biztosítások tavalyhoz képest, miközben csupán 4 százalékkal többet költöttek a cégek kárrendezésre – derült ki a jegybank friss, a második negyedévről szóló adataiból.

Egy év alatt több mint évi 57 ezer forintra emelkedett a kötelező biztosítások országos átlagdíja, miközben Budapesten a 80 ezer forintot is meghaladta az éves átlagdíj.

Ezt az úgynevezett extraprofitadóval magyarázzák az RTL Híradó által megkérdezett alkusz cég szakértői a kiemelkedő drágulást – írja a hvg.hu.

Kozma Gábor, az Insura.hu vezérigazgatója szerint a díjemelkedéseknek most tapasztalható mértéke, abból adódik, hogy a biztosítók igyekeznek a különadó miatti eredmény-csökkenésüket valamilyen módon kompenzálni.

A biztosítók alig több mint 26 milliárd forint nyereséget hoztak össze az idei első félévben, miközben tízmilliárdokkal rövidíti meg a szektort a kormány által kivetett extraprofit-adó – mondta el az RTL-nek Tóth Levente, a Bank360.hu kommunikációs vezetője.

Eddig a benzinkutasok, a kereskedők és az édességgyártók ismerték el az RTL Híradóban, hogy – részben vagy egészben – fogyasztóikra hárították a különadókat. Pedig Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter két éve arról beszélt, hogy nem lehet drágulás emiatt:

„Nem számítunk arra, hogy az új adókat áthárítják a lakosságra, de ha ez így történne, az könnyen kideríthető, és ezzel szemben nagyon gyorsan és nagyon keményen fel kell lépni” – mondta korábban a miniszter.

A kormány tehát két éve gyors és kemény beavatkozást ígért a különadók áthárítása ellen, de Gulyás Gergely az RTL kérdésére azt mondta, a kormány még nem lépett ilyen ügyben.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom