Alkoholproblémák: a fiatalok nem rosszak, hanem a példánkat követik

Csanádi Dávid 2019. december 10. 14:30 2019. dec. 10. 14:30

Egy novemberben készült – nem reprezentatív – felmérés szerint, a 14-18 éves korosztály 80 százaléka ivott már alkoholt, a középiskolások 32 százaléka pedig rendszeres fogyasztó. Ráadásul 41 százalékkal az égetett szeszek a legnépszerűbbek ebben a korosztályban. A Szétcsúszva program megbízásából készült online felmérés kapcsán, Zacher Gábor toxikológust kérdeztük.

– Akkor most mi a veszélyesebb a fiatalokra, az alkohol vagy a drog?

– A magyar fiatalok esetében az alkohol sokkal nagyobb problémát jelent, mint a kábítószer. Nem szabad azonban a fiatalokra mutogatni: nézzük csak meg az idősebb korosztályt is.

– A felnőttek mutatják a rossz példát?

– Abszolút. A fiatalok ugyanis szociális mintát követnek. Ha apa hazajön a munkából, megiszik három sört, akkor neki is természetes lesz, hogy ennek így kell lennie. Persze a napi három sörtől még nem fogja senki szétverni vagy tönkretenni a családját, de az már igenis alkoholbetegség. És bizonyított tény, hogy azon gyerekek 72 százaléka kerül közelebbi kapcsolatba az alkohollal, akiknek mindkét szülője rendszeres fogyasztó. Azokban a családokban pedig, ahol csak az egyik szülő iszik, ez az arány 50 százalék.

– Ha már százalékok: a statisztikai adatok nem túl jók.

– Az elmúlt években semmi nem változott, így mindenképpen foglalkozni kell a dologgal. És nem a tiltás a megoldás, hanem a kulturált alkoholfogyasztást kell megtanítani. Van erre egy kulcsmondat: „Ne legyen harmadik!”. Hajlamosak vagyunk elfelejtkezni arról, hogy fiatalabb korunkban mi is iszogattunk az úttörőtáborokban, és nem ujjongtunk, ha a borkombinát helyett kukorica címerezéssel töltöttük az építőtábort. De el lehet mondani a gyereknek, hogy a részeg bulikban készült „jópofa” képek később kínosak lehetnek a közösségi oldalakon. Közölni lehet, hogy inni hülyeség.

– De azt mondta, hogy beszélni kevés, hiszen ott a szociális minta…

– Így van. A felnőtteknek változtatniuk kell a szokásaikon ahhoz, hogy a minta megváltozzék. Itt is érvényes a már említett „Ne legyen harmadik!” tanács. Ez nagyon fontos, mert miközben a kormány szerint a kábítószerek jelentik a fő ellenséget, Magyarország nyolcadik helyen áll Európában (nem az EU-ban, hanem az egész földrészen – a szerk.) az egy főre eső alkoholfogyasztásban. És a statisztikák csak a jövedéki adóval terhelt, legálisan vásárolt vagy főzött termékekre vonatkoznak. Magyarország tehát e téren jobban teljesít – de ezen változtatni kell!