Alkotmányos válság fenyegethet az amerikai választások után

HírKlikk 2024. október 16. 20:10 2024. okt. 16. 20:10

Abszolút holtverseny látszik kialakulni az amerikai elnökválasztás hajrájában, és nem látni, hogy egyszerű lenne túllépni a hihetetlen megosztottságon a küzdelem lezárulta után – mutatott rá az újság elemzője.

A Financial Times azt jövendöli, hogy akárki is nyer, a másik jelölt hívei csalást fognak kiáltani. Teljesen új jelenség, hogy a két tábor egyaránt fegyverként használja a szavazatok összeszámlálását.

Ő maga négy lehetséges kimenetellel számolt, de ezek közül csak az a problémamentes, ha Harris nyer, és demokraták elviszik a Kongresszus mindkét házát. Ez esetben vissza lehet térni a régi típusú kormányzáshoz, ám ez az opció nagyon nem valószínű.

A másik lehetőség, hogy a demokrata alelnök nyeri el a Fehér Házat, ám pártja elveszíti a Szenátust. Akkor pedig a republikánusok sorra torpedóznák meg a kinevezéseket és a törvényjavaslatokat. Harris belpolitikai programja már a megszületése pillanatában halott volna. Ha győzelme csekély arányú, akkor be van programozva az alkotmányos válság. Trump mindent bevet majd az eredmény érvénytelenítésére.

A harmadik lehetőség, hogy Trump kerekedik felül, a pártja visszanyeri a többséget a felsőházban, ellenben a demokraták kezére került a Képviselőház. A régi-új elnök keresztül tudná vinni legtöbb elképzelését.

És végül marad az az opció, hogy tarol a jelenlegi ellenzék, de ez is inkább a vágyak birodalmába tartozik. Viszont ha Trump a befutó, akkor ráveti magát az ellenfeleire és hozzálát, hogy valóra váltsa a Heritage-alapítvány programját az illiberális demokrácia bevezetésére.

A kérdés az, miként lehetne véget vetni a hideg polgárháborúnak. Ha Trump veszít, akár börtönbe is kerülhet. Ha győz, az a demokraták szemében azt jelentené, hogy soha többet nem tudnak nyerni tisztességes választásokon.

Mivel mindkét párt a lehető legrosszabbat feltételezi a másikról, mindkettő mindenáron győzni akarnak, és nem csupán a következő négy évre. A verseny teljesen kiegyensúlyozott egy kölcsönösen ellenséges Amerikában.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom