Amire készül Orbán, azt is a választási csalás kategóriájába sorolja Magyar Bálint

HírKlikk 2019. december 6. 13:07 2019. dec. 6. 13:07

A hírek szerint 2020. január 1-jétől megszüntetnék a '93 óta létező Nemzeti Kulturális Alapot, és létrehoznának egy Kulturális Stratégiai Tanácsot, amely alá rendelnék az NKA pénzét; az Emmi közölte, hogy nem megszüntetik, csak megújítják az NKA-t.

Magyar Bálint volt művelődésügyi és oktatási miniszter a Klubrádiónak nyilatkozva, azzal kezdte: a Fidesz már többször „megújította” a kulturális alapot. Eleinte, az ő '96 és '98 közötti minisztersége idején körülbelül 10 százalék volt a miniszteri keret, majd a '98-as kormányváltásnál a Fidesz egyből 50 százalékra emelte, tehát a kézből etetés jelentette nekik a megújítást. Később a kinevezéseket is megváltoztatták, hogy a miniszter személyesen jelöljön ki minél több embert a kuratóriumok tagjai közé.

 

Sokszor előfordult, hogy kormányoldalról cáfoltak valamit, mégis megvalósult. Lassú beetetéssel történt minden – a magánnyugdíjpénztáraktól az akadémiáig;

és mint tudjuk, előbbit megszüntették, utóbbinak „lerabolták” az intézményeit. Macerásnak érzik azt a megoldást, hogy sok emberrel töltsenek fel kuratóriumokat. Egyszerűbb  kinevezni bizonyos területek élére helytartókat, akik a legmagasabb helyekre vannak bekötve a Fidesznél.

A kormánypárt már kinevezett ilyen embereket homályos jogkörökkel. Volt itt már a komolyzene összehangolásáért felelős államtitkár, vagy a Magyar Művészeti Akadémia megalapítása – csókosok odaültetésével, források odaítélésével –, és ugyanígy indult a Vajna-féle filmalap is, amely végül szakmailag a legelfogadhatóbbnak bizonyult, de ezt is felrobbantják és „kormánypropaganda-típusú” történelmi filmeket támogatnának.

Megszűnnének a független színházak működési támogatásai, az igazgatók kinevezésébe is jobban beleszólnának. Magyar Bálint szerint, akinek kétségei voltak afelől, hogy Orbán Viktor az önkormányzati választások eredményei alapján képes-e partneri viszonyt kialakítani ezekkel az intézményekkel, az most láthatja, hogy aki ragadozó volt, az ragadozó is marad.

Tágabb kontextusba helyezve, ezt is a választási csalás kategóriájába sorolja Magyar Bálint, mert a kormány folyamatosan lerabolja azokat a kompetenciákat, amelyek a megválasztott testületekhez tartoznak.

Orbán Viktor gyakran hangoztatja, hogy „a magyar embereket képviseli Brüsszellel szemben”, de valójában sose okoz neki gondot, hogy szembemenjen például a budapesti magyar emberek akaratával – tette hozzá.

Jelezte: álságos azt mondani, hogy lesznek tisztán önkormányzati fenntartású színházak, hiszen az önkormányzatok vagyonát alapvetően is lecsapolják, most pedig megcímkézik, hogy a maradékot elsősorban iparűzési adóra kell költeniük.

Forrás: Klubrádió