Átszervezik az átszervezést az egészségügyben

HírKlikk 2021. december 2. 11:25 2021. dec. 2. 11:25

Szétválasztják a Péterfy utcai kórházat és az egykori országos baleseti központot, pedig már elkezdték őket együtt integrálni a Dél-pesti Centrum Kórházba. Ráadásul szerda reggel beszüntette az ottani munkáját az a cég, amely biztosította a kórháznak a műtéti személyzetet.

A Népszava értesülései szerint az érintetteket is meglepte, hogy a szerda reggeli Magyar Közlöny szerint megkezdik a Péterfy utcai kórház és az egykori országos baleseti központ szétválasztását. A december elsején indult folyamatot február elsejéig be is kell fejeznie a kórházi menedzsmentnek. Onnantól kezdve az egyikük Péterfy Kórház-Rendelőintézet néven általános városi kórházként működik a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet irányítása alatt, a másikat, a Manninger Jenő Baleseti Központot – amely a traumatológia területén országos intézeti feladatokat is ellát – a Honvédkórház fogja centrumként irányítani.

A baleseti intézet munkatársai ugyancsak szerda reggel szereztek tudomást a változásról. A hír számukra is megütközést keltet, mert ugyan egy tavaly decemberi kormányhatározat elrendelte a szétválasztást, de az elmúlt egy évben „egy kapavágás” sem történt. A szerdai közlöny most visszatért a tavaly év végi tervhez. Csakhogy időközben megkezdődött a városi kórházak integrálása a megyei, illetve a centrum kórházakba. Ennek részeként a Péterfyt és a baleseti központot együtt kezdték integrálni a Dél-pesti Centrum Kórházba. Ez a folyamat meglehetősen előrehaladott lehet, hiszen január végéig be is kell fejeződnie. Ám az új intézkedés új irányt szab ennek is, a kiváló kórházrészt és a maradót két különböző centrumhoz kell integrálni.

A lap megkérdezte az Országos Kórházi Főigazgatóságot miért volt szükség erre a szétválasztásra? S ha már ezt akarták, miért nem a beolvasztás megkezdés előtt léptek? Válaszokat még nem kaptak.

Az is meglepetést okozott a Péterfy Kórház-Rendelőintézet Országos Traumatológiai Intézet dolgozóinak, hogy szerda reggelre beszüntette az ottani munkáját a Wigwam-Bau Kft. Ez a cég biztosította a kórháznak a műtéti személyzetet, az aneszteziológiához kapcsolódó szakembereket, műtős szakasszisztenseket, aneszteziológus szakasszisztenseket, valamint a műtőssegédeket. Így a koronavírus-járvány és a felújítások miatt amúgy is visszafogott műtéti szám szerdától tovább apadt. – Most a legsürgősebbeket operáljuk csak – tudta meg a lap az egyik orvostól.

Forrás: Népszava