Auschwitzi túlélőből muzulmán matriarcha lett

HírKlikk 2020. január 23. 18:38 2020. jan. 23. 18:38

Érdekes életutat ismertet a The Washington Post. Az amerikai lap az Auschwitz-Birkenau koncentrációs tábor felszabadulásának évfordulója alkalmából, terjedelmes cikket közöl arról, hogyan lett Helénből, a holokauszt zsidó túlélőjéből Leila, egy nagy palesztinai muzulmán család matriarchája. 

Leila Jabarin nem Leilának született, hanem Helénnek, egy koncentrációs táborban – hogy pontosan mikor, azt nem tudni. Magyar zsidó édesanyja és orosz zsidó édesapja bújtatták a csecsemőt a németek elől. Ez azért sikerült, mert Helén édesanyja az egyik magas beosztású német tisztnél takarított, és az illető segített. 

A felszabadulás után Palesztinába mentek a szüleivel, ott szeretett bele 60 éve egy arab fiatalemberbe, akivel azóta hat fia, egy lánya, és 36 unokája van.

Édesapja először haragudott választása miatt, később azonban megbékélt. A muzulmán hitre Helén inkább gyakorlati okokból tért át a hetvenes években, hogy ne vigyék a gyerekeit az izraeli hadseregbe, de történetét még gyerekei sem tudták nagyon sokáig. 

„Leila Jabarin története a szeretet, szerelem és gyűlölet, továbbá az előítéletek vakságának története”  írta a lap. 

 
Forrás: Hírklikk