Az agrárminiszter lehet az elszálló infláció politikai áldozata

Lukácsi Katalin 2023. szeptember 7. 14:15 2023. szept. 7. 14:15

Alapvetően félreérti az Orbán-kormány működését az, aki az egyes miniszterek esetében lehetőséget lát az önálló stratégiaalkotásra – fejtette ki a Hírklikknek Ángyán József. Az agrármérnökkel, az Orbán-kormány korábbi államtitkárával arról a kormánypárti holdudvarból érkezett kritikáról beszélgettünk, amely szerint Nagy István agrárminiszternek oroszlánrésze van az elszálló inflációban. Gőgös Zoltán korábbi szocialista agrárpolitikus viszont úgy látja, a mostani mezőgazdasági tárcavezetés korántsem az elmúlt évtized kormányzásának a leggyengébb pontja.

Lentner Csaba, a Magyar Nemzeti Bank Pallas Athéné Alapítványának elnökhelyettese egy, a Hírklikk által is idézett hétfőn megjelenő interjúban azt nyilatkozta, a kormányban a mezőgazdasági tárcánál kezdené a rendrakást annak érdekében, hogy ne csak az államcsődöt kerüljük el a jövőben, hanem ismét fellendülő pályára álljon a gazdaság. A közgazdász nem fukarkodott a Nagy Istvánnak címzett kritikával, szerinte az agrárminisztériumnak oroszlánrésze van az árdrágulásban, mert „képtelen volt hatékonyan megszervezni a termelést”. A tárcavezetőt „műparaszt mentalitással” vádolta meg, „amivel nem lehet agrárminisztériumot vezetni”, mert „a nem hatékony mezőgazdasági struktúra fenntartása inflációt generál”. Az agrárnemzet-önképünket pedig műromantikának nevezte, és felháborítónak tartotta azt, hogy míg a hetvenes-nyolcvanas években 15 millió embert tudott gazdaságunk ellátni, ma csak 6-7 milliót.

Gőgös Zoltán korábbi agrárpolitikus a Hírklikknek kifejtette, a nyolcvanas éveket nem tartja összehasonlíthatónak az agrárium szempontjából a maival, hiszen akkor volt KGST, amely leosztotta a szerepeket, de ma nincs. Az pedig nemcsak a mostani miniszternek a sara, hogy az elmúlt évtizedekben nem történt kellő számú beruházás a magyar mezőgazdaságban. „Egy ilyen helyzetet nem lehet egyetlen tárcavezető nyakába varrni” – jelentette ki a volt MSZP-s politikus, majd felvetette, hogy különösen a Magyar Nemzeti Bank közeléből nem arányos a markáns kritika, hiszen a jegybanknak sokkal nagyobb felelőssége van az elszálló inflációban, mint az agrárirányításnak. „Nagy István sokkal nyitottabb, mint az elődei, ezt még képviselő koromból tudom megerősíteni” – tette hozzá.

Ángyán József, aki viszont korábban az Orbán-kormány államtitkára is volt, másként közelítette meg Lentner Csaba kritikáját. Meggyőződése szerint nincs értelme egyéni felelősségekről beszélni a kormányzati politikát illetően. „Bár Nagy István mai agrárminiszternek valóban nincs karakteres saját agrár-koncepciója, sokkal inkább a kérdezés nélküli feltétlen végrehajtási képessége okán került a politikába és az orbáni rendszerbe, ám hogy ezt Lentner csak most veszi észre, és teszi szóvá, az bizonyára nem véletlen” – fogalmazta meg az agrármérnök, aki szerint a közgazdász „előénekelheti” Nagy esetleges menesztését és bűnbakká kiáltását. Hozzátette ugyanakkor azt is, hogy „az ’udvarhoz’ tartozó közgazdász szándékai ellenére, nem csak a miniszter tevékenységét, hanem lényegében a miniszterelnök elhibázott agrár – és nem csak agrár – politikáját kritizálja”.

Orbán kormányában nincs különösebben értelme valóban önálló, stratégiaalkotásra és annak végrehajtására elegendő mandátummal rendelkező miniszterekről beszélni. Álláspontja alátámasztására Ángyán József elmesélte azt az élményét, ami még fideszes országgyűlési képviselőként, de már lemondása után történt. Képviselőtársai ugyanis a retorziótól tartva, nem mertek hozzá szólni nyilvános helyen. Egyszer valamelyikük csak a parlamenti mosdóban szólította meg, és azt mondta, irigyli, mert ő az egyetlen szabad ember a frakcióban.

Azt Járvás István, a Fidesz korábbi országgyűlési képviselője, gazdálkodó is úgy látja, hogy Nagy stílusa más, mint elődjéé, Fazekas Sándoré volt. Az inflációért valóban nem lehet egy személyben őt felelőssé tenni, legfeljebb inkább azért, hogy a magyar termények piacát nem védte meg, így tavaly túl sok külföldi gabona érkezett. Azt ő is úgy látja, hogy önálló stratégiaalkotásra nincs lehetőség Orbán mellett, amire éppen Ángyán József példáját hozta fel. Ő a családi gazdaságok szerepét akarta erősíteni, amit a miniszterelnök csak addig tartott fontosnak, amíg a kisgazdák szavazatait Ángyán révén 2010-ben begyűjtötte. Járvás István saját fideszes karrierjét is hasonlóan ítéli meg. Rá Orbánnak akkor volt szüksége, amikor a Fidesz bedarálta a kisgazdákat, és kellett egy, a kisgazdákat megszólítani tudó, hiteles hang. Hogy a családi gazdaságokat támogató nyilatkozatok csak mázt jelentettek a miniszterelnök részéről, és hogy a sajátjáétól eltérő politikai akaratnak nem enged teret, azt Járvás is csak utólag látta be.

A Fideszen belüli önálló politikai mozgástér hiányára rímel Lentner Csaba közgazdász azon megjegyzése is, amellyel elvileg a miniszterelnököt akarta mentegetni. „A rendszerünk olyan, hogy a felelősséget a miniszterelnökön kérik számon, nem Nagy István miniszteren” – jegyezte meg. Valóban ez a rendszer lényege. Övé a kizárólagos politikai hatalom, ezért a felelősséget is mindenért Orbán Viktor viseli.

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom