Az akkugyárak kedvéért átírták a jogot

HírKlikk 2023. szeptember 22. 20:45 2023. szept. 22. 20:45

Orbán Viktornak köszönhetően, megúszhatják a büntetést a környezetszennyező cégek. Ezután valószínűleg nem kell üzembezárástól, bírságtól tartaniuk a környezetvédelmi előírásokat semmibe vevő vállalatoknak, elég, ha lebukás után szerződésben vállalják a jogkövető magatartást. A rendelet már hatályba is lépett, visszamenőleges érvényű.

Az ukrajnai háború miatt elrendelt háborús veszélyhelyzetre hivatkozva, mentesítheti az Orbán-kormány a büntetés alól azokat a cégeket, amelyeket környezetszennyezés miatt szankcionálnának – derül ki az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt és pénteken már hatályba is lépett rendeletből.

Mindez ráadásul visszamenőleges érvényű. A Népszava érdeklődésére Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője mindezt azzal egészítette ki: a most kihirdetett szabály alapján a gyártói szennyezésnek nincs felső határa. Vagyis – tette hozzá – elvileg bármilyen súlyos szennyezés esetén mentesülnek a mulasztók a szankciók alól egy ilyen hatósági szerződéssel. Itt érdemes megemlíteni, hogy nem csak pénzbírságról van szó, a környezetvédelmi hatóság súlyos mulasztás esetén üzembezárással is büntetett eddig. A jelenlegi rendelet ehhez is kiskaput adott a környezetszennyező cégeknek.

A közlönyben kihirdetett rendelet Simon Gergely szerint egyedül a környezetszennyező cégnek az érdeke. Ezen felül a jogszabály feltehetően szembemegy Magyarország egy sor uniós környezetvédelmi vállalásával.

Nem kizárt, hogy a pénteken hatályba lépett rendelettel az Orbán-kormány rendkívüli mértékben kedvezne a heves lakossági tiltakozások, környezetvédelmi kockázatok ellenére is sorra épülő, akkumulátorokat gyártó és bontó üzemeknek is.

A párbeszédes Jávor Benedek „lex akkumulátorbontónak” nevezte a jogszabályt. Facebook-bejegyzésében azt írta, „Nagy valószínűséggel a bátonyterenyei akkumulátorbontó engedélyének visszavonását torolja meg a kormányzat azzal, hogy az eddig is elképesztően gyenge hatósági felügyeletet és büntetéseket még jelképesebbé teszi.” 

Forrás: Népszava


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom