Az alku Orbánnal sokba kerülhet az uniónak

HírKlikk 2023. december 14. 16:20 2023. dec. 14. 16:20

Az unió kénytelen megvásárolni Orbánt, mert nem hagyhatja cserben Ukrajnát. A kompromisszum azonban sokba fog kerülni, de erről a szervezet maga tehet – így látja a tekintélyes német liberális lap brüsszeli tudósítója.

Josef Kelnberger azt tapasztalta, hogy az állam- és kormányfők egy része legszívesebben kitenné a magyar miniszterelnök szűrét, mert az egyre inkább autokrata módon politizál és próbál összefogni a diktátor Putyinnal. Az értékek védelmében egyetlen fityinget nem adnának neki – olvasható a Süddeutsche Zeitung cikkében. 

Mások viszont mindenképpen meg akarnák üzenni Moszkvának: az EU egységesen Kijev oldalán áll. Egy harmadik csoport pedig mind a kettőt szeretné: szolidaritást Orbán nélkül. Ám ez nem jön be, mert fennáll a vétó lehetősége. Így a döntés az lett, hogy történelmi kudarc volna, ha az unió kifarolna Kijev mögül. A kompromisszum tehát azt jelentette, hogy pénzt kell adni Magyarországnak.

Emiatt persze dühöngenek főleg azok az EP-képviselők, akik évek óta harcolnak a magyar vezetővel. Viszont nem állja meg a helyét, hogy itt piszkos ügylet született. Egyrészt ugyanis még nem biztos az egész, hiszen Orbán kevesli az összeget. Másrészt pedig a Bizottság közölte: nem volt más választása, mert megállnak az igazságszolgáltatási reformok.

A disznóság az volna, ha a maradék 20 milliárdot is odaadnák a Fidesznek. A közösség azonban így is nagy árat fizet, mert ha a magyar miniszterelnök ezúttal nem hagyja magát megvenni, az arra utal, hogy bízik abban: többé nem lehet térdre kényszeríteni, hanem inkább ő változtathatja meg Európát, meglovagolva a jobboldali hullámot.

 

Forrás: Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom