Az AstraZeneca belgiumi gyógyszergyárába ellenőröket küldtek

HírKlikk 2021. január 28. 13:53 2021. jan. 28. 13:53

Az Európai Bizottság kérte fel a belga kormányt, hogy küldje ki az egészségügyi minisztérium ellenőreit a gyógyszergyárba.

A 444 számol be a Guardian információi alapján arról, hogy a belga egészségügyi minisztérium ellenőrei megjelentek az AstraZeneca nevű gyógyszergyár Brüsszel közelében lévő üzemében, csütörtök délelőtt, hogy megnézzék, miért akadozik a gyártás. Illetve, hogy megtudják, egyáltalán akadozik-e, vagy elviszik más piacokra az itt gyártott vakcinákat.

Az Európai Bizottság kérte fel a belga kormányt az ellenőrök kiküldésére, miután szerződésszegéssel vádolja a brüsszeli testület a brit-svéd vállalatot.

A konfliktus abból indult ki, hogy az AstraZeneca termelési problémákra hivatkozva bejelentette, hogy 25 százalékkal kevesebb vakcinát képes csak eladni az EU-nak, mint amennyire leszerződtek, de eközben a brit kormánynak megígért szállításokat képesek tartani.

A cég szerint a brit megrendeléseket azért képesek tartani, mert a britanniai gyárakban nincs termelési probléma és a brit kormánnyal három hónappal korábban szerződtek, mint az EU-val, úgyhogy méltányos előbb őket kiszolgálni.

Az EU azt akarja ellenőrizni, hogy tényleg van-e gond a termeléssel a belga gyárakban. A méltányossági érvre az EU úgy reagált, hogy ez nem hentespult, ahol a sorban állókat egyenként kell kiszolgálni, hanem minden szerződést teljesíteni kell, és ha nem megy, akkor minden vevőtől arányosan kell megvonni a vakcinát.

Forrás: 444.hu