Az átlagos autós más közlekedési módra váltana 890 forintos benzinárnál

HírKlikk 2023. szeptember 28. 11:10 2023. szept. 28. 11:10

A Publicus felmérése szerint a mostani benzinárak miatt az autósoknak csak három százaléka váltott tömegközlekedésre vagy kerékpárra, a legtöbben még többszáz forint drágulást is elviselnének.

890 forint lenne az az üzemanyagár, amelynél a legtöbb autós már más közlekedési eszközre váltana – derült ki a Publicus Intézetnek a Népszava megbízásából készült kutatásából. Amikor ugyanezt a kérdést januárban feltették, akkor az átlag még 937 forint volt, vagyis a tűréshatár csökkent. 

Azoknak, akik váltanának, 59 százaléka mondta azt, hogy a közösségi közlekedést választaná, 19 százalék a kerékpárt.

A mostani benzinár mindenesetre nem sokak számára jelent visszatartó erőt: eddig az autótulajdonosok három százaléka váltott más közlekedési módra az árak miatt.

A saját autóval rendelkezők 12 százaléka pedig a benzinártól függetlenül is más közlekedési módot részesít előnyben a mindennapokban.

Az összes megkérdezettnek az 57 százaléka szerint lenne a kormánynak lehetősége visszaállítani a hatósági árat. Érdekes, hogy köztük az ellenzéki szavazók vannak többségben, a Fidesz-szimpatizánsok 33 százaléka pedig úgy gondolja, hogy a kormánynak egyáltalán nincs is erre lehetősége – valójában semmi nem tiltja meg a kormánynak azt, hogy újra benzinárstopot hirdessen.

Forrás: Népszava


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom