Az egészségügy munkaerőhiányát az orvosok és szakdolgozók jogainak korlátozásával kezelné a Belügyminisztérium

HírKlikk 2024. szeptember 3. 17:20 2024. szept. 3. 17:20

„Nem mérik fel reálisan, hogy milyen károkat okozna a teljes magyar ellátórendszernek, ezáltal a magyar állampolgároknak az állami egészségügy munkakörülményeinek, azaz a gyógyítás feltételeinek további romlása” – reagált a Magyar Orvosi Kamara (MOK) és a Magyar Orvosok Szakszervezete (MOSZ) a Belügyminisztérium új jogszabály-módosítási tervezetére. A tárca átírná az állami egészségügy munkaszervezési szabályait.

A hvg.hu cikke szerint a tervezetben az áll, hogy

  • az eddigi 2 helyett akár havi 6 ügyeletet is elrendelhetnének az adott munkavállaló beleegyezése nélkül,
  • kiüresedik az önként vállalt többletmunka,
  • az ügyeleti idő nem fogja érdemben gyarapítani a nyugdíjhoz számított időt,
  • a munkáltató javasolhatja terhes, gyermekét egyedül nevelő vagy nyugdíjas munkavállalók részvételét az ügyeletben szemben a mostani helyzettel, amikor az érintettek csak saját kifejezett kérésükre ügyelhettek
  • az ügyelet utáni, kötelezően pihenőidővel töltött rendes munkaidőre nem jár bér,
  • a 11 órás előírt kötelező pihenőidő 8 órára csökken, így akár egymás utáni napokra is előírható ügyelet
  • a jogszabályból kikerülnének a túlmunka korlátozására vonatkozó garanciák
  • le kell dolgozni az ebédidőt, így legalább fél órával nő a munkahelyen töltött idő a bérek emelkedése nélkül.

A MOK szerint a javaslat alapján az állami egészségügy súlyos munkaerőhiányát a kormány az orvosok és szakdolgozók munkaterheinek további növelésével, a jogaik korlátozásával tervezi kezelni. A tervezet a jogász szakértők szakvéleménye alapján ellentétes az Alkotmánybíróság, a Kúria és az Európai Unió bíróságainak korábbi döntéseivel, iránymutatásával.

A MOK jelezte az egészségügyért is felelős Belügyminisztériumnak, hogy a jogszabály-módosítást nem fogadják el, a bevezetése ellen a kamara és a Magyar Orvosok Szakszervezete is fel fog lépni a jogszabályi keretek biztosította eszközökkel.

Takács Péter egészségügyi államtitkár szeptember 4-re egyeztetést hívott össze, ahova azonban legnagyobb orvosi szakszervezet, Magyar Orvosok Szakszervezete (MSZ) nem kapott meghívást. Mivel a MOK két fővel vehet részt az egyeztetésen, „a köztestület képviseletében Álmos Péter elnökkel együtt Srádi Péter országos és budapesti területi MOK küldött, egyben a MOSZ elnöke fog részt venni”, jelezték közleményükben.

 

Forrás: hvg.hu


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom