Az elektromos autók nagyságrendekkel kevesebb nyersanyagot használnak el

HírKlikk 2021. március 1. 20:35 2021. márc. 1. 20:35

A Transport & Environment (T&E) civil szervezet tanulmánya szerint több százszoros az elektromos, illetve a benzines-dízeles autók nyersanyag-felhasználása közötti különbség.

A Telex a brit Guardian cikke alapján ismerteti a friss tanulmányt, amely szerint egy átlagos, fosszilis energiahordozóval hajtott autó mintegy 17 ezer liter gázolajat vagy benzint használ el élete során, addig egy elektromos autó lényegében csak az akkumulátorából „fogyaszt”. A jellemzően 5-600 kilogrammos akkumulátorból számítások szerint mintegy 30 kiló fém (illetve más nyersanyag) a veszteség az újrafelhasználás során.

Ezen felül az energiatakarékosság és a környezetszennyezés területén is sokkal jobban szerepelnek az elektromos autók. Egy elektromos autó az élettartama alatt 58 százalékkal kevesebb energiát használ el, és 64 százalékkal kevesebb szén-dioxidot termel, amiben már a gyártási folyamatot is figyelembe vették.

A tanulmány ezzel reagál az elektromos autók kapcsán leggyakrabban felhozott kritikára is, miszerint az elektromos autók akkumulátorának előállítása szintén elég környezetszennyező és energiaigényes folyamat.