Az ellenzék győzelme mentheti meg a magyar demokráciát

HírKlikk 2021. augusztus 5. 19:15 2021. aug. 5. 19:15

Orbán után epedeznek az amerikai konzervatívok – írta Ishaan Taroor, a The Washington Post egyik vezető elemzője annak kapcsán, hogy a héten Budapestről sugározzák a konzervatív amerikai Fox News vezető esti politikai beszélgető műsorát. A lap az előfizetőinek publikált cikkében leszögezi: a magyar ellenzék összefogását sokan az utolsó esélynek tartják, hogy megmentse a demokráciát, és ezzel potenciálisan az ország jövőjét az EU-n belül.

Összenő, ami összetartozik: nem véletlen, hogy jelenleg Budapesten van Tucker Carlston, Donal Trump távozása után az amerikai jobboldal vélhetően legbefolyásosabb hangja – szögezi az írás. A televíziós személyiség a fehér sértettség megtestesítője az Egyesült Államokban, a szélsőjobbos, nacionalista, Trump-féle politika oszlopa. Olyanok ösztökélik, akik egyre nagyobb hatalmat élveznek a Republikánus Párton belül. Erősen bevándorlás-ellenesek, nem hisznek a szabad kereskedelemben, felkarolják a gyakran vallásos és burkoltan rasszista nacionalizmust, miközben vívják a maguk rendíthetetlen kultúrharcát a multikulti, a feminizmus, az LMBTQ-jogok és a liberalizmus vélt veszélyei ellen. Carlson és a hasonszőrűek részben rokonlelket, részben úttörő bajnokot találtak Orbánban, akinek hazai uralma párosul azzal, hogy képes szembeszállni a liberálisokkal – főként az EU-ban.

A műsorvezető már eddig sem győzte dicsérni a magyar vezetőt, ám szinte egy szóval sem említette annak tekintélyelvű voltát. Pedig az jól illusztrálja, miként csúszhatnak vissza a demokráciák.

De hát az orbanizmus az amerikai jobboldal álmát képviseli: a hatalmat jó időre bebiztosította magának a választói körzetek határának átrajzolásával, illetve az igazságszolgáltatás megszállásával. Kézben tartja a sajtó többségét, vazallusi hálózat élén áll, a hozzátartozó korrupcióval együtt. A hagyományos, etnikai nacionalizmussal kereskedik, és folyamatosan szítja a hangulatot az állítólagos migrációs és kisebbségi fenyegetés miatt, valamint a hagyományos magyar életforma védelmében. Az oktatást igyekszik hazafiasabbá tenni.

A civilek elleni hadviselés kapcsán antiszemitizmussal vádolják. Az LMBTQ-ellenes jogszabály éles reakciókat váltott ki. Közben a kormány – a jelek szerint – újságírókat és ellenzékieket hallgatott le, ami az unió adatvédelmi szabályainak nyilvánvaló megsértése. Kis nemzetről van szó, amelynek gazdasága az EU-támogatások jóvoltából prosperál. A Fidesz azonban kínai kölcsönökre pályázik.

És ez a Magyarország lett a világ legerősebb országában a jobboldal vezérlő csillaga. Most itt tartunk: egy svéd elemzés nemrég kimutatta, hogy a Republikánus Párt szintén az illiberalizmus felé tart. „A magyar ellenzék összefogását sokan az utolsó esélynek tartják, hogy megmentse a demokráciát, és ezzel potenciálisan az ország jövőjét az EU-n belül. „Az mindenesetre világos, hogy Tucker Carlson kinek szurkol” – írta a lap. 

Forrás: Hírklikk