Az ellenzéki közgyűlés nem eladó Szolnokon!

Kardos Ernő 2019. október 16. 19:22 2019. okt. 16. 19:22

Már a választás másnapján döbbenetes hírt posztolt ki a szolnoki ellenzék polgármester-jelöltje, Radócz Zoltán. Az interneten azt jelezte, hogy a Fidesz ajánlatot tett a közgyűlésbe került ellenzéki többségnek. A helyzet azért pikáns, mert az ellenzék többségbe került a szolnoki közgyűlésben, s mint ismeretes: ha ellenzéki a többség, a fideszes polgármesternek akkor is az ellenzék akaratát kell végrehajtania.

Radócz szerint az ajánlat részleteiről már a választás utáni második nap tárgyalni akart a Fidesz városi embere. Az ellenzéki Radócz azt is közölte portálunkkal, hogy nem csupán egyetlen képviselőjüket próbálták megkörnyékezni. Ugyanakkor a baloldal polgármesterjelöltje – aki egyébként 252 szavazattal alulmaradt a hivatalban maradó fideszes Szalay Ferenccel szemben – neveket nem akart sorolni szerkesztőségünknek, de mint mondta: bizonyítékuk van az ajánlattételekről. A Fidesz helyi szervezete két nap után cáfolta az ajánlatról szóló híreket. Ezt követően hívtuk telefonon Radócz Zoltánt.

- Szóval ajánlatot kapott valamelyik ellenzik képviselő, s ha a kiszemelt képviselő elfogadja, akkor vége az egy fős többségnek?  

- Természetesen a választás másnapján mi már frakcióülést tartottunk, hiszen mi kerültünk többségbe. Nagy tehát a felelősségünk. A megbeszélésen tisztázni akartuk, hogy az ellenzék tíz képviselője együtt politizál majd tovább, vagy pártonként alakít frakciót. Végül úgy döntöttünk, hogy a többséget egybe akarjuk tartani. Szóba került az is, hogy – miután egyfős az ellenzéki többség – a túloldalról, tehát a Fidesztől érkezhetnek majd megkeresések. Azonnal eldöntöttük, hogy mi ellenállunk bármilyen ajánlatnak és csak közösen vagyunk hajlandók tárgyalni a városi vezetéssel.

- A megbeszélésen közölte valaki, hogy ajánlatot kapott a Fidesztől?

- Az egyik képviselőjelöltünk este SMS üzenetet kapott, hogy másnap egy étterembe munkareggelire várják a Fidesz helyi vezetői.

- Ezután mi történt?

- Azóta több képviselőnk kapott hasonló tartalmú ajánlatot. Ugyanis már régen ismert fideszes módszer, hogy keresnek valakit, akiről azt feltételezik, hogy gyenge láncszem lehet a csapatban. Ha sikerülne valakit rábírni az átállásra, akkor megszűnne az egy fős ellenzéki többségünk.

- Gondolja, hogy kilóra meg akarták venni az ellenzék valamelyik tagját?

- Részletekről nem tárgyaltunk, ugyanis közülünk senki nem ment el a tárgyalásra. Mi természetesen hajlandóak vagyunk együttműködni, s csak az üzenetemet tudom ismételni: mi sem megvehetőek, sem megtörhetőek, sem megfélemlíthetőek nem vagyunk.

- Miből gondolja, hogy szükség volt ilyen kemény fogalmazásra?

Az elején szerettük volna tisztázni az alapállást. Mi elsősorban a szolnoki választók érdekében, közügyekben akarunk együttműködni a Fidesz politikusaival, azonban frakciónkat ilyen megbeszélésre még nem hívták.

- Örülnék, ha neveket mondana, kiket akartak megkörnyékezni a frakcióból, önt is például?

- Nem akarom a névsort nyilvánosságra hozni. 

- Így azért van egy kis rágalom-jellege is, nem gondolja?

- Ma már három-négy képviselőtársam is jelezte, hogy megkörnyékezték. Ráadásul bizonyíték is van rá, továbbá zavarban is lehetnek emiatt, mert sokáig a Fidesz nem is cáfolta a hírt!

- Végül viszont cáfolták!

- Kétségtelen, de mi bizonyítani is tudjuk az állításunkat! 

- Volt már ilyen Szolnokon?

- Igen, s ezért is rossz ízű, tisztességtelen ez az egész! Korábban az egyik ellenzéki bement alpolgármesternek, tehát így vették meg! Mi viszont egyenes gerinccel akarunk a szolnoki polgárok előtt megállni. Nem vagyunk megvehetők.

- A szolnoki sajtóviszonyok is a Fidesz hatalmát szolgálják, tudják már egyáltalán, hogy ellenzéki többség van?

- Persze, a többséget érdekli a választás végeredménye. Azt nem mondom, hogy a helyi lapból, de a világhálóról mindenképp értesülnek a helyzetről! Az emberek nem véletlenül álltak az összefogás mellé, s mindenki számára öröm, hogy a szavazatuk hasznosult. Ilyen már régen volt, sikert hozott a választás! Valamit ront a hangulatunkon, hogy Szalai polgármester 252 szavazattal előzött meg engem.

- Kérte szavazatok újraszámlálását?

- Igen, a törvényes keretek között, meglátjuk, hogy mi lesz az eredmény. Az emberek ennek ellenére megállítanak az utcán, s örömmel mondják, hogy most már „ti vezetitek a várost!”

- Ez így is van, hiszen a közgyűlésnek van polgármestere, s nem a polgármesternek van közgyűlése. Konfrontálódni akarnak?

Semmilyen konfrontációt nem akarunk, a leghatározottabban cáfolom azt a híresztelést, hogy a város költségvetését fel akarnánk rúgni. Nem igaz! Soha nem politizálunk a város érdekei ellen. A választási kampányban a polgármester, Szalay Ferenc is sok mindent ígért, azon leszünk, hogy terveire szerezze meg a kormányzattól a pénzt – ha már megígérte – a programját pedig hajtsa végre. A közgyűlés többségének döntéseivel mi segíteni fogjuk ebben.