Az EU cselekvési tervet sürget az aszályokkal szembeni ellenállóképesség szavatolására

HírKlikk 2024. október 14. 19:10 2024. okt. 14. 19:10

Az Európai Unió Környezetvédelmi Tanácsa luxembourgi ülésén állásfoglalásában arra szólította fel az Európai Bizottságot, hogy készítsen átfogó, uniós szintű cselekvési tervet azzal a céllal, hogy az Európai Unió 2030-ra ellenálló legyen az aszályokkal szemben és megszűnjön a romlás.

Az uniós tanács közleménye szerint az elsivatagosodás, a talajromlás és az aszály súlyos, sürgető kihívásokkal kapcsolatban elfogadott állásfoglalásról van szó, hogy égető szükség van a környezetgazdálkodás egységes és közös megközelítésére.

A szöveg kiemeli az aszályok súlyosságát, valamint az elsivatagosodást és a talajromlás súlyosbodását mind globálisan, mind Európán belül. Felismerve a környezetvédelmi kérdések összekapcsolásának fontosságát, a tanács felkérte az EU-t, hogy a külső fellépéseikben emeljék ki a regeneratív mezőgazdálkodást és irányítást.

Az űllásfoglalás kiemeli továbbá, hogy egységes finanszírozási stratégiákra van szükség a fenntartható mezőgazdálkodás és talaj-helyreállítás támogatásához, ezért a jelenlegi finanszírozási eszközök felülvizsgálatára, a magán- és vegyes finanszírozási források feltárására szólított fel.

Az uniós tanács szót emelt azért is, hogy a mezőgazdaságot és az élelmiszerrendszereket át kell alakítani a fenntarthatóságot, az aszályokkal szemben ellenálló képességet és az éghajlattudatos gyakorlatok irányába. Ezt az átalakulást az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO élelmezésbiztonsággal és táplálkozással foglalkozó szakértői testülete meghatározott agroökológia alapelveinek kell vezérelnie – szögezték le.

Az állásfoglalás megerősítette az EU elkötelezettségét az éghajlatváltozás, a biológiai sokféleség csökkentésére, a vízhiány és a szennyezés mellett minden összefüggő kihívásainak közös kezelésére. Hangsúlyozta az együttműködés szükségességét, különösen a Globális Biodiverzitás Keretrendszer, a párizsi klímamegállapodás és a talajromlás semlegesítését célzó program végrehajtása során. Az együttműködés elengedhetetlen a biológiai sokféleséggel és az éghajlathoz való alkalmazkodással foglalkozó hatékony nemzeti stratégiák kidolgozásához és végrehajtásához – tették hozzá.

 

 

Forrás: MTI/Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom