Az EU magyarázatot vár Orbántól az orosz kémek lehetséges beutazása miatt

HírKlikk 2024. augusztus 2. 14:05 2024. aug. 2. 14:05

Az unióban komoly aggodalmat váltott ki, hogy Magyarország jelentősen megkönnyítette az orosz és belorusz állampolgárok beutazási feltételeit a schengeni övezetbe. Az EU belügyi biztosa figyelmeztet: a lépés megnyitja az ajtót a kémek és a szabotőrök előtt.

Újabb konfliktus az EU és az unió soros elnökségét ellátó Magyarország között: Ylva Johansson belügyi biztos aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Budapest nemrég enyhítette az orosz és belorusz munkavállalók vízumkorlátozását – írja az Euronews.

Johansson csütörtökön az X-en közölte, hogy osztja az Európai Néppárt néhány napja az Európai Parlamentben megfogalmazott aggályait, és kérdéseivel levelet küldött Budapestnek.

„Oroszország biztonsági fenyegetést jelent. Több éberségre van szükségünk, nem kevesebbre. Ha a potenciális orosz kémek és szabotőrök könnyen bejuthatnak az EU-ba, az mindannyiunk biztonságát aláássa" – írta a belügyi biztos, magyarázatot követelve a magyar kormánytól. Hangsúlyozta: ha a magyar lépés kockázatot jelent, „cselekedni fogunk".

Johansson kijelentette: biztosítani kell, hogy „a kémkedésben résztvevő vagy más biztonsági fenyegetést jelentő orosz állampolgárokat szigorú ellenőrzésnek vessék alá".

Mint arról mi is beszámoltunk, az Európai Néppárt elnöke, Manfred Weber szerint az európai vízumok könnyített kiadása lehetővé tenné, hogy az át nem vizsgált oroszok szabadon utazhassanak a belső határok nélküli schengeni területen, ami komoly nemzetbiztonsági aggályokat vet fel. A rendelet szerinte „komoly kiskapukat teremthet a kémtevékenységek számára".

Weber Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének írt levelében sürgős intézkedéseket szorgalmazott, arra kérve őt, hogy a következő, októberi csúcstalálkozón vesse fel a kérdést.

Az EU aggodalma annak szól, hogy Magyarország ebben a hónapban közzétette egy új, gyorsított vízumrendszer részleteit. Az eddig is létező Nemzeti Kártya bővítése már Oroszország és Belarusz állampolgárainak is lehetővé teszi, hogy biztonsági ellenőrzés és egyéb korlátozások nélkül lépjenek be Magyarországra, azaz a schengeni övezet területére.

A rendelet szerint a vendégmunkások két évre érkezhetnek, majd tartózkodásukat három évvel meghosszabbíthatják, ráadásul ahányszor csak akarják. Bármilyen szakmában dolgozhatnak. Ahhoz, hogy élni tudjanak a szabályozással, igazolniuk kell, hogy Magyarországon van munkahelyük, szállásuk és egészségbiztosításuk. Budapest közölte, hogy az érintettek közül sokan a paksi atomerőművön dolgoznak.

Az EU és Magyarország között régóta feszült a viszony, Orbán Viktor az egyetlen olyan uniós kormányfő, aki a 2022. februári ukrajnai orosz invázió óta szoros kapcsolatot ápol a Kremllel – emlékeztet a Spiegel. A magyar kormányfő július eleji, az EU-val nem koordinált moszkvai útja is komoly bírálatokat váltott ki.

A spanyol El País című napilap egyébként diplomáciai értesülésekre hivatkozva, tegnap azt írta: Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter állítólag levelet küldött a tagországoknak, amelyben azt ígérte, felhagynak a magyar „békemisszióval".

Forrás: Euronews


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom