Az EU nem egy magyar bazár, ahol minden alku tárgya

HírKlikk 2023. december 14. 18:20 2023. dec. 14. 18:20

Záporozik a bírálat Ursula von der Leyen bizottsági elnökre a brüsszeli EU-csúcs előtt, amiért a bizottság szerdán több mint tízmilliárd eurót felszabadított Magyarország számára, és sokan rosszízű alkut gyanítanak, hogy Orbán Viktort rábírják az Ukrajna kérdéseiben kilátásba helyezett vétók feladására. Orbán azonban mindeddig akadályozza a kidolgozott terveket, és a bírálók „zsarolással” vádolják a jobboldali populistát.

A Stern német hírmagazin cikke idézte az Európai Parlament négy nagy frakciójának tiltakozását, valamint több, más cikkekből fentebb már ismertetett állásfoglalást, és emlékeztetett rá, hogy az Európai Parlament nagy frakciói sikertelenül igyekeztek lebeszélni von der Leyent erről a döntésről. A bizottság elnöke egy strasbourgi beszédében leszögezte: számára prioritás az Ukrajnának nyújtandó 50 milliárd eurós segítség.  

A Magyarország számára befagyasztott eszközök felszabadításáról kizárólag a bizottság dönt, és így e döntés megvalósítását a tagállamok már nem tudják megakadályozni. Az uniós államok eddig tartózkodtak von der Leyen bírálásában, bár rossz időzítést vetettek a szemére.

Egyedül Xavier Bettel luxemburgi külügyminiszter volt kivétel, aki figyelmeztetett: ha Magyarország eltekint a vétótól, és ezért ennyi pénzt kap, akkor az a benyomás keletkezik, hogy alkuról van szó, ennek rossz szaga van, és bizonyosan nem növeli a polgárok Európa iránti bizalmát.   

Német kormánykörök ugyanakkor hangsúlyozták: von der Leyen továbbra is élvezi Berlin „teljes bizalmát”.

Alexander de Croo belga kormányfő azzal bírálta Magyarországot: „ez itt nem egy magyar bazár, ahol minden alku tárgya”.

A cikk végül Olaf Scholz német kancellárt (SPD) idézte, aki a csúcs előtt a Bundestagban elmondott kormánynyilatkozatában leszögezte: a csúcson határozottan fel szándékozik lépni mind az Ukrajnának nyújtandó segély, mind a csatakozási tárgyalások megkezdése kérdésében.

 

Forrás: Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom