Az EU szélsőségesei sem kérnek Orbánból

HírKlikk 2024. június 26. 20:20 2024. jún. 26. 20:20

Mit érhet el az elszigetelt Orbán Viktor az EU-ban – erről közölt Der Standard budapesti tudósítója hosszú cikket a július 1-én kezdődő magyar uniós soros elnökség kapcsán. A Donald Trump nyomán meghirdetett jelszó – Make Europe Great Again! – tűszúrás-szerű provokációjával a magyar jobboldali populista alighanem azt az ő szempontjából migránssimogató és a nyugati gender-mánia áldozatául esett nyugati eliteket akarja bosszantani.

Orbán Magyarországa az EU-ban elszigetelt, a kívülálló szerepébe manőverezte magát, az EU nagy támogatások befagyasztásával szankcionálta, és a 7. cikkely szerinti eljárás lebeg felette a jogállamiság leépítése miatt – írta a liberális bécsi lap szerzője, aki ismertette a magyar soros elnökség programjának prioritásait. 

Ezek között több remélhet konszenzust, és sok az olyan, régen napirenden lévő téma, amelyben fél év alatt nemigen lehet előre jutni. 

A jogállamiság Orbán számára nem prioritás, de ebben is megpróbálja megfordítani a fegyvert. Rámutat például, hogy „az EU jelenlegi eszközrendszere nem teszi lehetővé annak vizsgálatát, hogy az uniós intézményrendszerben is tiszteletben tartják-e a jogállamiság elveit”, és a magyar elnökség meg akarja vizsgálni, hogy orvosolni lehet-e ezt a hiányosságot. Vagyis ne az EU nézzen Orbán körmére, hanem majd ő megállapítja, hogy Brüsszel – Orbán szerint az új Moszkva – mennyire igyekszik aláásni autokráciája szuverenitását.

Orbán 14 éve uralkodik Magyarországon, és hatalomgyakorlásának hatékonysága néhány uniós tagállamban követőkre talált, ám az EU releváns szereplőinek körében teljesen elszigetelt. Még Giorgia Melonival sem tud zöldágra vergődni, mert a római kormányfő egyértelműen Ukrajna mellett van. 

Amióta kiszorították az Európai Néppártból, Orbán pártja, a Fidesz az Európai Parlamentben a levegőben lóg és ezen a mostani választás sem változtatott. Orbán szeretné a pártját az ECR frakcióban látni, de Meloni egy hete értésére adta: a frakció számára a Fidesz felvétele több hátránnyal, mint előnnyel járna.

Orbán közelségét Putyinhoz a frakció sok tagpártja taszítónak találja, miközben az ECR felvette a nyíltan szélsőjobboldali román AUR pártot. Kocsis Máté sietett közölni, hogy ilyen párttal a Fidesz nem ül egy frakcióba, de ezt csak azután mondta, hogy Meloni hátat fordított Orbánnak.

Emellett Orbánnak odahaza is váratlan nehézségei támadtak. Magyar Péter a NER egykori kedvezményezettje személyében olyan ellenfél hozta magát pozícióba, akinek a pártja az európai választáson közel 30 százalékot ért el, és hét EP-képviselőjét már fel is vették az Európai Néppártba.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom