Az Európai Bizottság határozata fordulatot hozhat a Klubrádió ügyében

Harkai Péter 2021. június 10. 18:18 2021. jún. 10. 18:18

Az Európai Bizottság (EB) kötelezettségszegési eljárást indít a magyar kormány ellen az uniós elektronikus hírközlési szabályok megszegése miatt, közölte honlapján a testület szerdán. A Médiaszabadság sérülését, azon belül is a Klubrádió frekvenciájának elvételét kifogásolja Brüsszel – ezzel feladták a leckét a Kúriának is.

Bár a szerdán megjelent határozat már önmagában is több mint figyelemreméltó, messze túlmutat önmagán és komoly dilemma elé állíthatja a Kúriát. Ez utóbbi ugyanis egy hónap múlva kell, hogy ítéletet hozzon a Klubrádió ügyében, miután a média rádiófrekvenciájának meghosszabbítása kérdésében fellebbezést nyújtott be az internetre kényszerült rádió.

A Bizottság álláspontja szerint „a magyar Médiatanács által a Klubrádió jogainak megújítása ügyében kiadott elutasító határozatok aránytalanok és átláthatatlanok voltak, tehát sértik az uniós jogot”.

A Klubrádió elnöke megkeresésünkre megerősítette, hogy az EB határozata beigazolta azt az álláspontot, miszerint a frekvenciahasználatukat érintő döntés jogtalan volt. „Az Európai Bizottság határozatát, ha félig tréfásan, de komolyan lefordítom, akkor ezzel azt jelezték, hogy Magyarország nem a szovjet-oroszország által vezetett egység része, hanem az Európai Unióé” – jellemezte a helyzetet Arató András. Értelmezése szerint a Bizottság arról határozott, hogy a magyar állam megszegte a sajtószabadsággal összefüggő uniós irányelveket, márpedig ezek az irányelvek nem választási lehetőségek, hanem kötelezően alkalmazandók az EU országaiban.

Arató szerint az EB-határozat egyértelműen megállapítja, hogy diszkriminatív volt a Klubrádióval szembeni eljárás. Az állam szervezete által meghozott döntés homályos, átláthatatlan, nem felelnek meg az uniós normáknak és ezért ennek korrekciójára utasítja a magyar kormányt. Ez első körben arra kötelez, hogy 60 napon belül válaszoljanak az EB határozatára és a magyar apparátus indokolja meg a döntés hátterét. Amennyiben a választ elfogadja a brüsszeli szervezet, akkor az ügy lezárva. Ellenkező esetben az Európai Unió Bíróságához továbbítják az ügyet, ahol elmarasztaló ítélet születhet a magyar állammal szemben. 

Az elnök fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a tegnapi határozattal egy váratlan csavar került a történetbe, mivel június 17-én a frekvencia meg nem hosszabbításával kapcsolatos per fellebbezését követően a Kúria ítéletet kell, hogy hirdessen. „Ezt az ítéletet pedig nem valami önmagában folyó per zárásaként hozzák meg, hanem az Európai Bizottság határozatának az árnyékában. Márpedig ez a határozat kimondja, hogy az eddigi eljárásban sem a Médiatanács határozatai, sem a közigazgatási bíróság ítélete nem felelnek meg az európai irányelveknek” – közölte. Véleménye szerint az EB határozata egyértelműen amellett foglal állást, hogy törvénysértések sorozata zajlik Magyarországon.

Álláspontja szerint, amennyiben egy hónap múlva a Kúria a Klubrádiónak ad igazat, nem áll be a törvénytelen ítéletek sorába. Viszont ha figyelmen kívül hagyják az Európai Bizottság határozatát, akkor beállnak abba a sorba, ahol tesznek az uniós előírásokra és „csak a párthatározatokat veszik figyelembe”. S akár így, akár úgy dönt a Kúria, komoly dilemma előtt áll. 

Arató szerint „gravitációs erejű” a Klubrádió álláspontja, mivel változatlanul működnek rádiók eddigi frekvenciájukon olyan vétségekkel, tán még súlyosabbakkal is, mint amire hivatkozva a Klubrádió engedélyét megvonták. Meggyőződéssel állítja, hogy az ügy jogi megítélésében nincs alternatíva, az igazuk egyértelmű mind erkölcsi, mind jogi szempontból. „Ellenben ha a bíróság nem jogi döntést hoz, hanem politikai akaratot testesít meg, akkor természetesen mindegy, hogy mi áll a jogszabályban. De egy ilyen ítéletet meghozni annak tükrében, hogy azért mégis itt van ez a ’nyavalyás’ unió, ami pénzel minket és egy igen komoly kötelezettségszegési eljárást indított, az azért elég nagy kihívás”. 

Amennyiben a Kúria döntése elismeri, hogy a Klubrádiónak van igaza, akkor azzal megsemmisíti a szeptember 9-i Médiatanács által hozott határozatot, amiben megtagadták a további frekvenciahasználatot. Ebben az esetben a Médiatanácsnak új határozatot kell hoznia s bár „azt nem tudjuk, hogy ez a bűnbanda még mire képes a jog megsértését illetően, de nagyon szűk a pálya. Az már nagyon nehezen lenne eladható, hogy az EB határozata és a Kúria döntése után ismét megtagadják a frekvenciahasználat engedélyét. De olyan nagy meglepetést ez sem okozna” – nyilatkozta a Hírklikknek Arató András, a Klubrádió elnöke.