Az Európai Unió legszegényebb országa lett Magyarország

HírKlikk 2024. június 21. 07:45 2024. jún. 21. 07:45

Az unió legszegényebb országa lett Magyarország – ezt mutatja az Eurostat friss összesítése a GKI szerint. Már a bolgárok is többet tudnak költeni a magyaroknál.

Az Európai Unió legmagasabb inflációja az unió legalacsonyabb fogyasztásával társult Magyarországon 2023-ban. Ez most derült ki, miután az Eurostat frissítette az adatbázisát. A 27 tagállam átlagának 70 százalékát költötték a magyarok, miközben a bolgárok már a 73, a románok pedig a 89 százalékát.    

„A magyar átlag lakosság a legszegényebb az unió összes polgárát figyelembe véve. Ennek részben következménye a kiskereskedelmi forgalom jelentős visszaesése, hiszen nagyon keveset tudunk fogyasztani" – magyarázta az RTL Híradónak Molnár László a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója.   

Idén áprilisban ismét megtorpant a boltok forgalma, majdnem egy százalékkal csökkent márciushoz képest. Vagyis nagyjából annyit vásároltak a magyarok, mint három évvel korábban. Pedig a KSH szerint tavaly szeptember óta nő a fizetések értéke.

„Már 11 százalék körüli reálkereset növekedés van, csak ezt az emberek túlnyomó része nem érzékeli, mert az ő keresete nem nő ennyivel" – jegyezte meg Molnár László

A kormány márciusban azt írta a Híradónak, „a magyar családok nem felélték, hanem félretették a jövedelmüket". És: „soha annyi pénzzel nem gazdagodott még a magyar lakosság, mint 2023-ban".

„A fogyasztás az az életnek csak az egyik része, a megtakarítás legalább ilyen fontos” – magyarázta a siralmas adatokat Orbán Viktor tavaly december végi sajtótájékoztatóján.

A Híradó megkérdezte a jegybankot, hogy miért a magyarok fogyasztották a legkevesebbet az unióban.  

„A legfontosabb átmeneti vagy ciklikus ok természetesen a megemelkedett infláció volt az elmúlt két évben Magyarországon. Az infláció emelkedése következtében a reáljövedelmek csökkentek, a fogyasztói bizalom jelentősen mérséklődött, alacsonyabb szintre, mint a Covid idején. Mindez értelemszerűen visszavetette a fogyasztást" – mondta Baksay Gergely, az MNB ügyvezető igazgatója. 

Nagy Márton miniszter néhány hete egy konferencián azt mondta, az emberek nem érzik a fordulatot.  

„De miért nem érzik, hogy már nincs gazdasági válság, hogy kilábaltunk, s hogy már nincs infláció?" – tette fel a kérdését, amit az Economx tudósítása szerint válasz nélkül hagyott. 

A Híradó megkeresésére a kormány azt írta: „a családok egyre többet fogyasztanak".  

 

Forrás: rtl.hu


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom